Przepis na chrupiące gofry.

Długo szukałam przepisu na gofry, które są chrupiące, a nie gumowe i puszyste, a nie płaskie. I wreszcie mi się udało.
Znalazłam stary przepis na gofry w zeszycie mojej mamy. Ona sama nawet nie wiedziała, że jest tam taki. Postanowiłam go wypróbować i oto dziś dzielę się nim z Wami.
Porcja: dla 3 - 4 osób
Czas przygotowania: około 20 minut + czas pieczenia
Składniki:
- 350 g mąki tortowej,
- około pół litra mleka,
- szczypta soli,
- 100 g masła lub margaryny,
- 70 gram cukru,
- 2 jajka,
- około 15 g proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Masło czy też margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy, by lekko przestygło. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy do niej mleko i roztopione masło.
Gdy wszystkie składniki się idealnie połączą, dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem i solą. W tym czasie cały czas miksujemy, aż do uzyskania gęstego ciasta.
Rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem zarówno na górze, jak i na dole. Nalewamy łyżką wazową porcję ciasta, rozsmarowujemy równo i pieczemy około 5 - 8 minut.

Gotowe chrupiące gofry posypujemy na koniec cukrem pudrem lub sosem malinowym.
