pytanie zadane 29 maja 2016 w Kuchnia przez użytkownika

gofry kakaowe

2 odpowiedzi

odpowiedź 29 maja 2016 przez użytkownika

Ostatnio bardzo długo chodziły za mną gofry. Póki co najlepsze jadłam tylko w dwóch miastach naszego kraju i choć próbowałam setki razy upiec takie same, niestety nic z tego nie wychodziło. Zmieniłam nieco przepis i wyszły bardziej chrupiące, ale i tak w pełni nie oddają smaku "wyjazdowych" gofrów. A ponieważ zwykłe już mi się trochę znudziły, do ciasta dodałam kakao, stąd gofry kakaowe.

Porcja: dla 2 - 3 osób

Czas przygotowania: około 10 minut + pieczenie

Składniki:

- szklanka mąki,

- szklanka mleka,

- pół łyżeczki proszku do pieczenia,

- jajko,

- 2 łyżki oleju,

- szczypta soli,

- łyżka cukru,

- cukier puder (opcjonalnie, do posypania),

- łyżeczka kakao.

Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę na sztywno. Resztę składników dokładnie miksujemy, aż się ze sobą połączą. Na koniec dodajemy ubitą pianę i mieszamy delikatnie szpatułką. 

ciasto na gofry

Porcję ciasta wylewamy na gofrownicę i pieczemy około 5 minut. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Jeśli chcecie uzyskać bardziej kakaowe gofry, dodajcie więcej kakao. 

gofry z kakao

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Przepis na chrupiące gofry.

gofry

Długo szukałam przepisu na gofry, które są chrupiące, a nie gumowe i puszyste, a nie płaskie. I wreszcie mi się udało.

Znalazłam stary przepis na gofry w zeszycie mojej mamy. Ona sama nawet nie wiedziała, że jest tam taki. Postanowiłam go wypróbować i oto dziś dzielę się nim z Wami.

Porcja: dla 3 - 4 osób 

Czas przygotowania: około 20 minut + czas pieczenia

Składniki:

- 350 g mąki tortowej,

- około pół litra mleka,

- szczypta soli,

- 100 g masła lub margaryny,

- 70 gram cukru,

- 2 jajka,

- około 15 g proszku do pieczenia.

Wykonanie:  

Masło czy też margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy, by lekko przestygło. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy do niej mleko i roztopione masło.

Gdy wszystkie składniki się idealnie połączą, dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem i solą. W tym czasie cały czas miksujemy, aż do uzyskania gęstego ciasta.

Rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem zarówno na górze, jak i na dole. Nalewamy łyżką wazową porcję ciasta, rozsmarowujemy równo i pieczemy około 5 - 8 minut.

gofry przepis

Gotowe chrupiące gofry posypujemy na koniec cukrem pudrem. 

domowe gofry

komentarz 2 sierpnia 2016 przez użytkownika anonimowy

Jak każdy z nas zapewne wie, gofry to pyszne, chrupiące i puszyste wafle. Przygotowuje je się na urządzeniu zwanym gofrownicą. Wlewa się na rozgrzana kratkę urządzenia ciasto, zamyka się ją i czeka, aż wafel zacznie rosnąć i się rumienić. Następnie można go już jeść na sucho lub z dodatkami np. cukrem pudrem, sosami, owocami czy bitą śmietaną. Gofry mają zazwyczaj kształt prostokąta lub kwadratu, ale można spotkać również gofry w kształcie serca lub kwiatka. Kształt nie jest tak istotny, jak smak i przygotowanie ciasta.

Ja zazwyczaj mam problem z ciastem, bo wychodzą mi z niego twarde i gumowe gofry. Dlatego też postanowiłam skorzystać z szybszego i bardziej pewnego przepisu. Kupiłam więc ciasto na gofry firmy Emix i wzięłam się do przygotowywania deseru.

gofry

Porcja: dla 3 - 4 osób

Czas przygotowania: około 30 minut 

skład dzisiejszego deseru wchodzą:

- opakowanie gofrów firmy Emix,

- 0,5 litra wody,

- cukier puder lub bita śmietana i owoce. 

Wykonanie: 

Przygotowujemy ciasto zgodnie z przepisem na pudełku, czyli opakowanie z sypkim produktem zalewamy wodą i dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie smarujemy gofrownicę olejem lub oliwą za pomocą pędzla i nakładamy ciasto. Czekamy około 5 minut, aż ciasto dobrze się wypiecze. Oczywiście czas pieczenia zależy w dużej mierze od dobrej gofrownicy. Jeżeli do Waszej przykleja się ciasto, to należy bardzo dokładnie wysmarować ją olejem i wlewać mniej ciasta. Po upływie czasu podanego na opakowaniu można dodać różnego rodzaju dodatki smakowe takie jak cukier puder, bitą śmietanę, owoce.

ciasto na gofry

Życzę smacznego :)

...