1 odpowiedź

odpowiedź 29 maja 2016 przez użytkownika

Dziś przepis na pyszny i bardzo słodki deser. Ja podałam go na czekoladowych sercach, ale mogą to być równie dobrze koła, kwiatki czy inne kształty, według uznania. 

Porcja: dla 3 - 4 osób

Czas przygotowania: około 30 minut + chłodzenie w lodówce około 1 - 2 godzin

Składniki:

- dwie czekolady (ja użyłam mlecznej i gorzkiej),

- śmietanka smakowa 18%,

- Śnieżka.

Wykonanie:

Na papierze do pieczenia rysujemy serca po jednej stronie. Następnie odwracamy na drugą stronę. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy już się rozpuści smarujemy nią wcześniej narysowane serca. Następnie wkładamy do lodówki, by czekolada dobrze zastygła.

rozpuszczanie czekolady

serca z czekolady

Teraz przygotowujemy Śnieżkę ze śmietaną, tworząc smakową bitą śmietanę. Może to być równie dobrze sama Śnieżka. Wstawiamy do lodówki. Następnie, gdy czekolada ładnie się zastudzi, delikatnie odrywamy ją od papieru. Na jedno czekoladowe serce nakładamy porcję smakowej śmietany, potem znów serce, śmietana, serce. Ja zrobiłam 3 piętra, ale mogą być również dwa. Serce dekorujemy kwiatkiem z bitej śmietany.

czekoladowe serca

...