revolut
pytanie zadane 12 maja 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 14 maja 2016 przez użytkownika

Jajka na twardo gotuje się najdłużej spośród wszystkich sposobów gotowania jajek na różne rodzaje miękkości/twardości. 

Jeśli gotujemy jajko 3 - 5 minut uzyskamy ścięte białko, a żółtko będzie półtwarde. 

Po upływie 10 minut białko się zetnie, a żółtko będzie twarde. 

jajko na twardo

Im dłużej gotujemy jajka, tym lepiej pozbywamy się wszystkich bakterii i salmonelli, ale nie należy z gotowaniem przesadzać. Dlaczego? Ponieważ wysoka temperatura wrzenia utrzymywana przez dłuższy czas powoduje utratę witamin, nawet do 40% oraz prowadzi do reakcji siarki z żelazem zawartym w jajku, co objawia się zieloną obwódką i jajko przestaje być smaczne. 

Ugotowanych jajek nie należy też trzymać zbyt długo w wodzie, gdyż wtedy białko staje się gumowate

...