pytanie zadane 3 maja 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 3 maja 2016 przez użytkownika

Imbir lekarski to bylina. Osiąga ona do metra wysokości, ma lancetowate liście podobne do liści trzciny. Spożywa się kłącza tej rośliny, które są bulwiaste. 

Imbir prawdopodobnie pochodzi z Chin lub Indii. Uprawia się go na głębokich, lekkich, próchniczych ziemiach. Najlepsze są dla niego regiony tropikalne. Imbir wykopuje się wtedy, gdy obumrą nadziemne części rośliny. 

Można wyróżnić imbir nieobrany, obrany i wybielony (chlorkiem wapniowym lub kwasem siarkowym). W skład imbiru wchodzi: 2% olejku lotnego oraz gingerol, przez który odczuwamy ostry smak imbiru. 

Imbiru często używa się w kuchni oraz w ludowym lecznictwie. Idealnie nadaje się do dań z drobiu, mięsa, ryb, a także do sałatek owocowych i kompotów. Prócz tego imbiru używa się do likierów oraz wypieków cukierniczych i wyrobu **** (ginger-ale, czyli **** imbirowe). 

...