seohost
pytanie zadane 1 maja 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 1 maja 2016 przez użytkownika

Trufle są to grzyby i jednocześnie najdroższa przyprawa świata. Uważane są za specjał w wytwornej kuchni. Znane w światowych restauracjach są m.in.: trufle całe, sałatki z trufli, pieczenie z truflami, pasztety czy likier z trufli. Skórka z trufli służy do aromatyzowania oliwy, której następnie używa się do przyprawiania sałat. 

trufle

Trufle występują w wielu kolorach, a najcenniejsze są białe i czarne. Są to najwykwintniejsze odmiany trufli.Jednak nie można spożywać ich w nadmiernej ilości, gdyż można się nimi zatruć. Trufle rosną pod ziemią, a po ich przygotowaniu traktuje się je jako dodatek do dań, a nie samodzielne danie, ponieważ są bardzo aromatyczne. 

Prócz nich wymienić można:

- trufle czarnozarodnikowe - ma wyjątkowy smak i aromat, pochodzi z Francji, gdzie rośnie na wapiennej glebie pod dębami,

- trufla biała - pochodząca z Włoch jest najcenniejszą odmianą trufli,

- trufla letnia - mało aromatyczna i rozwijająca się głęboko w ziemi, nadaje się na przyprawy.

W Polsce uprawiane są takie odmiany trufli jak: 

- Borcha, 

- dębowa (rośnie pod dębami i jest zagrożona ponieważ jest jej mało), 

- letnia (rośnie w lasach liściastych, pod dębami i bukami),

- lśniąca, 

- omszona, 

- plamista, 

- ruda (rośnie w lasach iglastych, parkach i ogrodach, tam gdzie jest próchnicza gleba; ma podobno nieprzyjemny zapach), 

- rzepiasta, 

- wgłębiona,

- wydrążona. 

...