walutomat

pytanie zadane 1 maja 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 1 maja 2016 przez użytkownika

Oczywiście, że można. Choć zazwyczaj kakao kojarzy nam się z deserami i słodkimi przysmakami, świetnie również współgra z daniami mięsnymi. W kuchni Ameryki Łacińskiej kakao używa się np. do produkcji sosów do mięs czy szparagów. 

Podam poniżej dani właśnie z tej kuchni na "Kotlety w sosie czekoladowym".

Składniki:

- 4 kotlety wieprzowe
- łyżka tłuszczu do smażenia
- 3 cebule
- sól, pieprz, cynamon
- 100 g pieczarek
- 0,1 litra białego wina
- 2 ząbki czosnku
- 50 g migdałów
- łyżka siekanej natki pietruszki
- łyżka oleju
- 1/8 litra bulionu
- 3 łyżki kakao.

Wykonanie:

Kotlety posmarować tłuszczem, obsypać przyprawami i podsmażyć na patelni przez około 6 minut z każdej strony. Cebulę posiekać zrumienić, czosnek posiekać i dodać do cebuli. Pieczarki pokroić i też dodać do cebuli, a następnie przyprawić i dusić 10 minut. Można dolać trochę wody w razie potrzeby. Teraz pora na dodanie wina, posiekanych migdałów i dalej dusimy. Do gotującego bulionu dodajemy kakao, zagotowujemy, a następnie zalewamy mięso i dodajemy do niego cebulę z resztą składników. Dusimy wszystko przez około 5-6 minut. 

...