pytanie zadane 1 maja 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 5 maja 2016 przez użytkownika

Goździki pochodzą z Półwyspu Malajskiego, wysp Zanzibaru i Pemby, Madagaskaru oraz z wysp Morza Karaibskiego. Jako pierwsi jednak goździki zaczęli stosować Chińczycy uśmierzając nimi ból zęba czy zapewniając sobie świeży oddech. 

Goździki to nic innego jak jeszcze zamknięte, suszone pączki kwiatowe. Goździkami można aromatyzować czerwoną kapustę, jarmuż, ryby, pieczeń wieprzową, szynkę, dziczyznę, konserwy z owoców, ogórków i dyni, a także ponczu i grzanego wina. Mielone goździki używa się do ciast korzennych, zwłaszcza pierników. 

Goździki dobrze łączą się z cynamonem, kardamonem, imbirem, liściem laurowym, pieprzem, cebulą i czosnkiem. W skład goździków wchodzą olejki lotne (14 - 21%), głównie eugenol. Ich działaniem jest przyspieszenie metabolizmu i pobudzenie apetytu. 

goździki

...