pytanie zadane 1 maja 2016 w Fauna i flora przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 9 maja 2016 przez użytkownika

Bazylia jest rośliną przyprawową jednoroczną. Dorasta do 50 cm wysokości. W zapachu bazylia przypomina goździki. Pochodzi z Azji Południowej. 

Bazylia lubi próchnicze, lekkie gleby zasobne w składniki pokarmowe i minerały oraz stanowiska słoneczne. Można ją hodować w doniczce cały czas lub gdy zacznie kiełkować można ją przesadzić do ogrodu. 

W skład bazylii wchodzą olejki lotne (1,5%), garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne, enzymy i witaminy. Działanie bazylii to m.in.: wzmocnienie żołądka, przyspieszenie trawienia, pobudzenie apetytu. Ma ona również działanie wiatropędne i rozkurczowe. 

W kuchni używa się głównie liści bazylii w postaci świeżej lub mielonej. Można używać ją do sałaty, grzybów, ogórków, masła ziołowego, sosu pomidorowego, klopsów, ryby, zup warzywnych, potraw z fasoli i pizzy. Bazylię suszoną można przechowywać do roku. 

...