pytanie zadane 1 maja 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 9 maja 2016 przez użytkownika

Curry to Murraja Koeniga. Pochodzi z Cejlonu i Indii. Do curry używa się liści murraji, które działają też jako lek na schorzenia żołądka i jako środek wzmacniający. 

By zrobić curry, prócz liści murraji są również dodawane do niego takie składniki jak: kurkuma, pieprz czarny, papryka chilli, kmin rzymski, imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, kozieradka, kolendra, gorczyca. Ogólnie w jego skład wchodzi około 40 różnych przypraw. Curry nadaje się idealnie do ryżu, dań mięsnych, sosów do ryb, jaj, drobiu, wątróbki, ale również do bananów czy ananasów. 

Poniżej podam przepisy na 3 sposoby na zrobienie curry. 

Curry standardowe - 10 g kurkumy, 7,5 g papryki słodkiej, 7,5 g imbiru (proszek), 7,5 g cynamonu (proszek), 7,5 g kardamonu, 12,5 g pieprzu czarnego, 30 g kolendry i 10 g ziela angielskiego. 

Curry łagodne - 33 g kardamonu, 11,5 g goździków, 5 g liści muszkatołowych, 3 g gałki muszkatołowej, 2,5 g kurkumy, 12 g kminu rzymskiego i 33 g cynamonu.

Curry ostre - 45 g kardamonu, 11,5 g goździków, 14 g pieprzu czarnego, 3 g gałki muszkatołowej, 3 g kwiatu muszkatołowego, 10 g imbiru (proszek), 11 g kminu rzymskiego i 3 g pieprzu Cayenne. 

curry

...