dhosting
pytanie zadane 1 maja 2016 w Fauna i flora przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 9 maja 2016 przez użytkownika

Cebula pochodzi z Azji Środkowej. Do Europy przywieźli ją krzyżowcy. 

Cebula zawiera bardzo dużo cennych składników. Są to m.in.: fosfor, białka, cukry, potas, wapń, żelazo, fluor, siarka, witamina C, witaminy z grupy B, karoten. Pobudza ona działanie trzustki i wątroby, wspomaga prace serca i tarczycy, uspokaja, działa w przeziębieniu. 

Można ją uprawiać na lekkich glebach próchniczych, nawożonych kompostem. Rośnie zarówno w gruncie, jak i w doniczkach. W kuchni stosuje się świeże cebule lub szczypior, ale dostępne są również suszone krajanki, proszek i ekstrakt z cebuli. Jest ona doskonałą przyprawą do zup, sałat, potraw mięsnych, sosów, pasztetów, past do kanapek. Najwięcej cebuli używa się w kuchniach: włoskiej, francuskiej, arabskiej, węgierskiej i hiszpańskiej. 

cebula

Cebula jest wykorzystywana w kuchni, ale też leczniczo. Niegdyś cebulę krojono na pół i przykładano do czoła, gdy miało się migrenę. Natomiast rany, oparzenia, odmrożenia, wrzody leczono miazgą z cebuli. Przy astmie i sercowych problemach robiono okłady z upieczonej cebuli na stopy. 

Wracając do kulinarnych zastosowań cebuli to często po jej używaniu brzydko pachną nam dłonie. Zapachu tego pozbędziemy się nacierając dłonie posoloną wodą, solą lub wodą z amoniakiem (2 łyżki na litr wody). 

Pamiętać należy, aby cebuli, która nam została np. połowa cebulinie przechowywać na użycie jej innym razem. Taka pozostawiona połówka może się utleniać i być szkodliwa dla naszego zdrowia. Po dłuższym leżeniu nawet jest toksyczna. 

...