pytanie zadane 26 kwietnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 26 kwietnia 2016 przez użytkownika

Dżemy zachowują większą wartość witaminową, niż inne przetwory jak np. konfitury czy powidła. Są też mniej od nich słodkie i dlatego można stosować je w wielu przepisach.

dżem

Dżemy mogą być jedno- lub wieloskładnikowe, czyli że można je zrobić z jednego gatunku owoców lub z wielu gatunków owoców. Dobrym surowcem na dżemy są owoce jagodowe, takie jak: czarne porzeczki, maliny, agrest. Mają one wspaniały aromat i smak. By otrzymać odpowiednio gęsty dżem z owoców jagodowych, trzeba na kilogram owoców użyć 0,75 kg cukru. Zasypuje się nim owoce i powoli ogrzewa, aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie gotuje się go dość intensywnie do stężenia. Najlepsze do gotowania dżemów są szerokie, dość płaskie garnki emaliowane.

Zupełnie inaczej robi się dżemy z innych owoców np. jesiennych. Pokażę to w poniższej tabeli.

Owoce owoce w kg cukier w kg Sposób wykonania
jabłka, śliwki 1 + 1 1,20 śliwki kroimy na pół, zasypujemy cukrem, podgotować, dodać przecier z pieczonych jabłek, dogotować do właściwej konsystencji
jabłka, owoce róży 1,5 + 0,5 1,20 starte jabłka gotować do szklistości, dodać przecier z róży, dogotować do właściwej konsystencji
morele 1 0,60 połówki rozgotować w minimalnej ilości wody, dodać cukier, dogotować do właściwej konsystencji
śliwki węgierki 1 0,75 jak morele
borówki, jabłka lub gruszki 1 + 0,5 0,75 ugotować w syropie gruszki lub jabłka, dodać borówki, dogotować do właściwej konsystencji

...