lh
pytanie zadane 17 kwietnia 2016 w Dom i ogród przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 17 kwietnia 2016 przez użytkownika

Odmiany drzew owocowych to:

1. JABŁOŃ

Najlepiej przy wyborze jabłoni kierować się smakiem i odpornością na choroby. Na działce czy w ogrodzie nie warto sadzić drzew silnie rosnących, gdyż zajmą większość działki. Odmiany:

- Close - podatna na parch
- Oliwka Inflandzka - dość odporna na parch
- Discovery - smaczne, średnio plenne, mało podatna na parch
- Primula - bardzo smaczne, bardzo plenne, odporna na parch
- James Grieve - bardzo smaczne, dobre na przetwory, najlepsze do uprawy, odporne na choroby
- Paulared - bardzo smaczne, owocuje obficie, mało wrażliwa na parch, bardzo wytrzymała na mróz, słabo rośnie
- Antonówka Zwykła - duże owoce,dobre na przetwory, bardzo wytrzymałe na mróz, ale mało wytrzymałe na parch
- Delikates - duże owoce, dość odporne na parch
- Summerred - dobra do uprawy w chłodniejszych rejonach, owoce soczyste i aromatyczne
- Red Wealthy - są soczyste i smaczne, odporna na parch
- Książę Albrecht Pruski - aromatyczne, lekko kwaśne, wytrzymałe na mróz i choroby, obficie owocuje
- Sampion - owoce deserowe, smaczne, nie jest odporna na mróz, rośnie na ciepłych stanowiskach
- Priam - smaczne, dobre na przetwory, odporna na parch, obficie owocuje
- Jonagold - duże owoce, soczyste i aromatyczne, mało wytrzymała na mróz, dobre na przetwory
- Spartan - obficie owocuje, bardzo smaczne
- Red Boskoop - bardzo duże owoce, dobre na przetwory, wrażliwe na mróz
- Melrose - smaczne i soczyste, mało podatne na parch
- Idared - soczyste, odporne na parch

jabłoń



2. GRUSZA

Dobre do przydomowej uprawy, ze względu na dużą wartość dietetyczną i smakową owoców. Są bogate w pektyny, które neutralizują cholesterol. Odmiany:

- Lipcówka Kolorowa - mało soczyste, mało słodkie, obfite plony, wrażliwa na mróz
- Trewinka - soczyste, smaczne, wrażliwa na mróz, odporne na parch
- Faworytka (Klapsa) - duże owoce, soczyste, nadają się na desery
- Bonkreta Williamsa - soczyste, dobre na kompoty i susz, mało wytrzymałe na mróz, obficie owocuje
- Konferencja - bardzo słodkie, soczyste, wytrzymałe na mróz
- General Leclerc - duże owoce, soczyste i aromatyczne
- Triumph Packhama - bardzo duże owoce, aromatyczne, soczyste, dobre na desery i kompoty
- Komisówka - aromatyczne, soczyste, wytrzymałe na mróz, odporne na parch
- Paryżanka - smaczne, słodkawe, bardzo wrażliwe na mróz, odporna na parch

grusza



3. ŚLIWA

- Ruth Gerstetter - deserowe owoce, mało wytrzymałe na mróz
- Fryga - bardzo smaczne, dobre na kompoty, obficie owocuje
- Brzoskwiniowa - duże owoce, odmiana deserowa, mało wytrzymałe na mróz
- Opal - odmiana deserowa, dobra na przetwory, kompoty, wytrzymałe na mróz i choroby
- Renkloda Ulena - owoce duże, smaczne, dobre na kompoty i dżemy, wytrzymałe na mróz i choroby
- Węgierka Wczesna - wytrzymałe na mróz i na choroby
- Węgierka Dąbrowicka - smaczne, wytrzymałe na mróz
- Renkloda Althana - smaczne, dobre na kompoty
- Stanley - duże owoce, smaczne i soczyste, dobre na kompoty, wytrzymałe na mróz

śliwa


 

4. CZEREŚNIA

Drzewa czereśniowe rosną bardzo silnie. Odmiany zazwyczaj odporne na choroby oraz na mróz. Odmiany:

- Rivan - najlepsza odmiana, lubi stanowiska ciepłe i zaciszne
- Kunzego - smaczne owoce, obfite plony
- Buttnera Czerwona (Poznańska) - bardzo duże owoce, smaczne, deserowe, dobre na kompoty, najwartościowsza odmiana
- Merton Premier - sadzone na terenie całego kraju

czereśnia



5. WIŚNIA

Zaletą każdej odmiany wiśnie jest to, że jej owoce można spożywać zaraz po zerwaniu, jak i przygotować z nich różnego rodzaju przetwory. Odmiany:

- North Star - miąższ kwaśny, dobra na przetwory, zwarta korona, odporna na choroby
- Kelleris 16 - smaczne, dobre na soki, dżemy, odporna na choroby i mróz
- Łutówka - duże owoce, dobra na przetwory, wrażliwe na choroby

wiśnia

6. BRZOSKWINIA

Każda odmiana wydaje smaczne owoce, idealne do spożywania na surowo oraz jako przetwory. Drzewka te są mało wytrzymałe na mróz, a nawet na przymrozki. Odmiany:

- Redhaven - duże owoce, aromatyczne, soczyste, dobra na przetwory i desery
- Veteran - duże owoce, smaczny miąższ
- Reliance - duże owoce, smaczne
- Siewka rakoniewicka - duże, deserowe owoce, soczyste, wytrzymałe na mróz
- Kijowska Wczesna - są słodkawo-kwaskowate, bardzo smaczne, drzewo silnie rosnące
- Meredith - bardzo duże owoce, soczyste i smaczne, łatwo odchodząca pestka, wcześnie owocuje, dobra do uprawy na podmokłych terenach

brzoskwinia

7. MORELA

Morele są smaczne i mają dużo wartości odżywczych, szczególnie witaminy A. Dobre na przetwory. Odmiany:

- Early Orange - soczyste i aromatyczne owoce, miąższ dobrze odchodzi od pestki, odmiana najcenniejsza do amatorskiej uprawy
- Węgierska Wczesna - bardzo smaczne owoce, miąższ odchodzi od pestki, dobra na przetwory, wytrzymała na mróz
- Moorpark - pestka odchodzi od miąższu, silnie rosnące drzewo, odmiana deserowa

morela
 

...