pytanie zadane 17 kwietnia 2016 w Dom i ogród przez użytkownika anonimowy
Czy są jakieś jego rodzaje?

2 odpowiedzi

odpowiedź 18 kwietnia 2016 przez użytkownika

Kompostownik to zbiornik na kompost, czyli nawóz mający czasami większą siłę nawozową niż obornik - w zależności do jakich roślin zostanie użyty. Składa się głównie z resztek roślinnych, darni, słomy, liści drzew, obornika, gnojówki, krwi zwierzęcej, popiołu drzewnego, odpadków kuchennych, torfu, chwastów, szlamu z rowów, siana itp. Oczywiście im więcej składników, tym większa wartość kompostu. 

Dobrze jeśli mamy ogródek i chociażby mały kompostownik. Wtedy możemy składnikami z kompostu nawozić nasze rośliny. Można wyróżnić różne rodzaje kompostu:

a) darniowy - układa się na przemian trawę z obornikiem, przerabia się go co 2-3 miesiące, a gotowy jest po upływie około roku. 

b) liściowy - składa się z różnych liści i wapna oraz obornika lub starej ziemi. Gotowy do użycia po 2 latach. Stosuje się go do uprawy warzyw i kwiatów.

c) z kory - mieszanka kory i obornika lub saletry. Przerabia się ją po upływie 6 miesięcy. Natomiast jest gotowy do użycia po 2 latach. Jest to długo działający nawóz. 

Odpady można również składać, kompostować w takim gotowym kompostowniku. Jest on wykonany z trwałego plastiku, który łatwo się ze sobą łączy. Należy przygotować odpowiednie miejsce dla niego w zaciszu naszego ogrodu i odpowiednio dobrze uklepać ziemię, na której będzie on stał, gdyż kompostownik taki nie posiada dna. 

kompostownik

Kompostownik może również współdziałać z deszczówką. Obok niego można ustawić beczkę, w którą będzie zbierała się deszczówka do podlewania roślin w naszym ogrodzie.

beczka i kompostownik

odpowiedź 27 listopada 2019 przez użytkownika

Kompostowanie należy rozpocząć od przygotowania pryzm (drewnianych skrzynek) na składanie kompostu lub kupić gotowy plastikowy kompostownik. Na kompost składają się odpady bio pozostające po przygotowaniu domowych posiłków jak np. obierki od ziemniaków, owoców, warzyw, ale również ścięta w ogrodzie trawa, gałązki czy ziemia. 

Wszystkie odpady należy starannie rozdrobnić, następnie wymieszać i umieścić luźno w pryzmie kompostowej. Bardzo ważnym elementem kompostowania jest zachowanie właściwych proporcji między materiałem zielonym i wilgotnym a suchym i zdrewniałym. 
 

Odnośnie kompostowania to nie należy tam wrzucać pewnych rzeczy, takich jak:

- chorych części roślin
- chwastów
- skoszonej opryskanej trawy
- resztek mięsa i ryb
- odchodów zwierzęcych
- niedopałków papierosów
- kolorowego zadrukowanego papieru
- nieumytych skórek owoców 
- pieluch czy podpasek. 

...