pytanie zadane 12 kwietnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 14 kwietnia 2016 przez użytkownika

Właściwości zdrowotne lnu, siemienia lnianego, oleju lnianego znane były już 7000 lat temu. Siemię lniane to małe, płaskie, szarobrązowe nasiona lnu, które po zalaniu wodą powiększają swoją objętość i wytwarzają śluz. Śluz mona wykorzystać jako odżywka do włosów suchych i zniszczonych. 

Len składa się z: dużej ilości błonnika, witamin A, E, z grupy B, wapnia, cynku, magnezu, żelaza, kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, soli mineralnych, enzymów, fitoestrogenów i lecytyny. 

Nasionka lnu działają osłaniająco i regenerująco na przewód pokarmowy, żołądek i dwunastnicę. Mogą przeciwdziałać nowotworom, infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Pomagają również kobietom w okresie menopauzy. 

Siemię lniane można pić zalane wrzątkiem i przestudzone, dodawać do jogurtów, musli, sałatek. Natomiast olej z siemienia lnianego można dodawać do sałatek.

siemie lniane

...