pytanie zadane 11 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy
Macie jakieś szybkie dania z jajek? Jajecznica już mi się znudziła...

1 odpowiedź

odpowiedź 11 sierpnia 2015 przez użytkownika

Jajka to podobno najzdrowsze jedzenie dla naszego organizmu i zdrowa osoba, dla której nie ma żadnych przeciwwskazań może jeść codziennie jedno dwa jajka (niezależnie w jakiej formie). Z jajek można przygotować wiele dobrych i ciekawych dań, na każdą porę dnia i mamy wówczas pewność, że takim daniem się najemy i nasycimy na długi czas. oto moje propozycje na to co można zrobić z jajek, jak je wykorzystać.

1. Jajecznica - najpopularniejsze wykorzystanie jajka. Szybka do przygotowania i można ją zrobić z samych jajek bądź dodać do nich to co lubimy najbardziej. 

2. Omlet - placek z ubitych jajek z dodatkami jest szybki do zrobienia i pasuje na każdą porę dnia oraz jako drugie śniadanie np. do pracy.

3. Jajka w koszulkach - jajko podane w białej koszulce pasuje idealnie do tostów.

4. Jajka na twardo lub miękko - w zależności od tego co kto lubi.

5. Faszerowane jajka - pasują nie tylko na co dzień, ale również od święta.

6. Jajko herbaciane - dla tych co lubią próbować nowych smaków.

7. Sałatkę jarzynową z jakiem - pracochłonna, ale pyszna i może służyć jako dodatek do dań mięsnych.

8. Pasty kanapkowe - idealne, żeby przemycić jajka i warzywa dla dzieci.

9. Jajecznica podana w bułce lub w ziemniaku - czyli jajecznica inaczej.

10. Chleb w jajku - danie, które chyba każdy pamięta z dzieciństwa. 

11. Naleśniki lub pancakesy - placki z jajkiem. 

...