Miody występują pod wieloma smakami. Pozyskuje się z takich roślin jak podbiał, wierzba iwa, mniszek lekarski, drzewa owocowe, rzepak czy malina. Miody z wyżej wymienionych drzew i krzewów są jasne i przez to szybko się krystalizują. Krystalizacja miodu oznacza wysoką jakość produktu. Miody jak wiadomo są produktami odżywczymi, smakowymi o właściwościach leczniczych i profilaktycznych. Poniżej wymienię i krótko opiszę poszczególne rodzaje miodów.
1. Miód mniszkowy - jest to najwcześniej pozyskiwany miód z kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza). Ma jasną barwę oraz delikatny zapach i smak. Polecany jest szczególnie dla dzieci do wzbogacania ich posiłków. Ponadto stosuje się go w schorzeniach wątroby, dróg żółciowych chorobach reumatycznych, niedokrwistości czy w stanach wyczerpania.
2. Miód wielokwiatowy - wytwarzany jest z bukietu wiosennych kwiatów. Ma jasną barwę i jest łagodny w smaku. Można w nim wyczuć aromat mniszka lekarskiego, kwiatu maliny czy rzepaku. W swoim składzie ma dużo cukrów prostych, czyli glukozy i fruktozy. Poleca się go alergikom uczulonym na pyłki kwiatowe i osobom cierpiącym na katar sienny. Sam miód nie uczula.
3. Miód rzepakowy - wytwarzany z kwiatów rzepaku. Jest koloru słomkowego, bardzo słodki i lekko gorzkawy. Da się w nim wyczuć smak kwiatu rzepaku. Bardzo szybko się krystalizuje poprzez zawartość dużej ilości glukozy. Przez to też jest łatwo przyswajalny przez wątrobę. Pomocny przy wzmocnieniu organizmu, przy chorobach serca, układu krążenia, wątroby, dróg żółciowych, miażdżycy i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.
4. Miód spadziowy - powstaje ze spadzi iglastej. Jest to jeden z najchętniej kupowanych miodów. Ma łagodny korzenny smak i zapach. W swoim składzie posiada biologicznie czynne żelazo.
5. Miód lipowy - uzyskiwany jest on z kwiatów lipy. Poleca się go w profilaktyce chorób układu oddechowego. Poza tym działa przeciwgorączkowo, wykrztuśnie i napotnie.
6. Miód akacjowy - powstaje z kwiatów akacji. Ma jasną barwę i delikatny zapach. W swoim składzie ma dużo fruktozy i przez to wolno się krystalizuje. Miód taki należy spożywać w przypadkach chorób wrzodowych żołądka i dwunastnicy, leczeniu nadkwasoty, zapaleń i stanów skurczowych jelit.
7. Miód gryczany - ma on ciemną, brunatną barwę. Jest ostry/wyrazisty w zapachu i smaku. W składzie ma dobrze przyswajalny magnez. Poleca się go w profilaktyce chorób nowotworowych i profilaktyce przeciwmiażdżycowej (wspomaga pracę mięśnia sercowego).
8. Miód manuka