dhosting
pytanie zadane 11 sierpnia 2015 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy
Po co się ją stosuje?

1 odpowiedź

odpowiedź 11 sierpnia 2015 przez użytkownika

Pasteryzacja to nic innego jak krótkotrwałe gotowanie przetworów w słoikach - najprościej mówiąc. W ten sposób wekuje się czy też konserwuje przetwory, które mamy zamiar przechowywać np. w piwnicy (kompoty, dżemy, powidła). 

Pasteryzuje się je po to, by zahamować wzrost drobnoustrojów. Podgrzewa się je do temperatury powyżej 750C , ale nie może ona być większa niż 1000C. 

Czas jesieni to pora kiedy wielu z nas przygotowuje zapasy na zimę. Umieszczamy w słoikach owoce i warzywa, robiąc z nich kompoty, sałatki, soki, konfitury, kremy itd. Niektóre z tych produktów potrzebują pasteryzacji, czyli końcowej fazy układania przetworów.

Pasteryzacja, zwana jest inaczej konserwacją lub wekowaniem, polega na podgrzaniu produktów spożywczych, by zniszczyć lub też zahamować wzrost drobnoustrojów. Ważne jest to (i trzeba to dodać), że pasteryzacja nie niszczy smaku produktów oraz nie obniża ich wartości odżywczej. Poprzez pasteryzację produkty przedłużają swoją trwałość. Chodzi o to, by podgrzać produkt do temperatury powyżej 75oC, ale nie większej niż 100oC. Wtedy byłaby to już sterylizacja. Metodę zwaną pasteryzacją zapoczątkował francuski chemik Ludwik Pasteur.  

Dziś pokażę jak powinno się pasteryzować przetwory, które będą służyć nam zimą. Ja dam przykład pasteryzacji cukinii, ale tak samo można ją wykonać z każdym innym warzywem lub owocem. 

Należy przygotować:

- duży garnek wraz z przykrywką,

- gazety lub ściereczki,

- około pół litra wody,

- przetwory, które chcemy pasteryzować.

Teraz wystarczy do garnka na spód włożyć gazety (ja kładłam po dwie strony ze środka) lub dwie ściereczki. Zalewamy je wodą i ustawiamy na kuchence. Do tak przygotowanego garnka wstawiamy słoiki z przetworami do pasteryzacji i przykrywamy je przykrywką. Pasteryzujemy kilka minut w zależności od przepisu. Ważne! - słoiki z przetworami stawiamy normalnie nakrętką do góry. Po czasie jaki jest przeznaczony na pasteryzację, wyjmujemy kolejno słoiki i ustawiamy je na ściereczce do góry dnem. Po upływie około 7 dni, przetwory można znieść do piwnicy, by stały już w chłodniejszej temperaturze.  

jak pasteryzować

pasteryzacja

...