pytanie zadane 25 marca 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 25 marca 2016 przez użytkownika

Kalibrowanie żywności to nic innego jak podział produktów ze względu na ich wielkość. Można powiedzieć, że jest to sortowanie żywności. 

Ma ono duże znaczenie np. przy zamrażaniu, ponieważ innych warunków potrzebują małe, a innych duże owoce czy warzywa, by nie straciły swoich wartości podczas mrożenia. 

zamrożone ogrodowe truskawki sezonowe

Kalibrowanie przeprowadza się za pomocą urządzeń mechanicznych. Małe owoce takie jak np. jagody kalibruje się po uprzednim zamrożeniu, gdyż mają delikatną, łatwą do uszkodzenia strukturę, która mogłaby zamienić się w papkę, gdyby nie była wcześniej zamrożona. Większe owoce czy warzywa najpierw się dzieli pod względem wielkości, czyli kalibruje, a dopiero potem mrozi.  

Produkty żywnościowe przed sprzedażą, dzieli się na grupy pod względem wyglądu, wagi, kształtu, by były one jak najbardziej podobne do siebie. 
komentarz 1 marca 2020 przez użytkownika anonimowy
Ale pięknie zamrożone truskaweczki :) Zjadłabym takie w zimę.
...