seohost
pytanie zadane 25 marca 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy
I jak je zamrażać?

1 odpowiedź

odpowiedź 25 marca 2016 przez użytkownika

Do mrożenia nadaje się wiele produktów spożywczych, m.in. mięsa, warzywa, pieczywo czy ciasta. Mrożenie jedzenia pozwala na przedłużanie ich terminu przydatności do spożycia, a także na to, byśmy później mogli przygotować potrawę szybciej, gdyż możemy mrozić też gotowe dania. 

Do zamrażania najlepiej nadają się świeże produkty i te najlepszej jakości. Są to:

- Mięso
Musi być dojrzałe i świeże, dzieli się je na porcje według przeznaczenia, a pojedyncze opakowanie nie powinno przekraczać 2 kg; mięso należy pakować gdy jest bez kości.

zamrożone mięso

- Zupy

Zupy jak najbardziej można mrozić w zamrażalce, np. rosół, dzięki czemu zawsze na zawołanie możemy zjeść ulubioną zupę, bez wielogodzinnego gotowania.

- Ryby
Najlepiej mrozić tylko słodkowodne ryby i gdy są bezpośrednio po połowie, oczyszczone z łusek i bez wnętrzności,

- Masło
Ale tylko takie prawdziwe, które jest zrobione ze słodkiej śmietany i twarogu,

masło z pietruszką

- Jaja
Można mrozić też jaja, ale tylko wybite do naczynia np. do pudełeczka na kostki lodu,

- Warzywa
Mrozimy wówczas, gdy są świeże i w małych ilościach, gdyż tracą wartości odżywcze; muszą być też dokładnie oczyszczone i zblanszowane,

mrożony zielony groszek

- Owoce
Mrozimy owoce tylko wysokojakościowe i bez uszkodzeń,

- Pieczywo i ciasta. 

...