W ciepłe letnie dni często sięgamy po różnego rodzaju napoje. Wśród nich również po soki czy nektary. Czy zastanawialiście się kiedyś, który z nich jest lepszy - sok czy nektar? Który zdrowszy? Który ma prostszy skład? Jeśli chcecie dowiedzieć się jakie są różnice między sokiem a nektarem to czytajcie dalej.
Sama byłam ciekawa różnic między tymi napojami, więc postanowiłam zrobić test. Kupiłam sok jabłkowy i nektar jabłkowy, żeby się przekonać i zobaczyć różnice między nimi, o ile takowe będą.
Sok owocowy to produkt, który jest zrobiony z wyciśniętego owocu. W swoim składzie, który znajduje się na etykiecie produktu, zawiera wyłącznie wsad owocowy np. z jabłka lub jest zrobiony z zagęszczonego soku jabłkowego. Soki owocowe są wolne od barwników, konserwantów, aromatów i słodzików. Mogą być dodane do soków witaminy, kwasy spożywcze i sole mineralne. Soki mogą być podzielone ze względu na wygląd i konsystencję na:
- klarowne - sok jabłkowy, który jest bardzo czysty, przezroczysty,
- naturalnie mętne - sok pomarańczowy czy grejpfrutowy, których osad opada często na dno butelki i przed otwarciem trzeba nią wstrząsnąć, by całość dobrze się wymieszała,
- przecierowe - sok pomidorowy czy marchwiowy, które są bardzo gęste.
Na poniższych zdjęciach znajduje się sok jabłkowy, zrobiony w 100% z zagęszczonego soku jabłkowego.

Nektar to rozwodniony sok owocowy, który pozyskuje się poprzez dodanie do soku owocowego lub zagęszczonego soku owocowego cukru, kwasów spożywczych i wody. Nektary nie mogą zawierać w składzie, który znajdziemy na etykiecie produktu, barwników, aromatów i substancji konserwujących. Może natomiast znajdować się w nim cukier, miód lub inne substancje słodzące jak np. aspartam. Nektary owocowe zawierają różne ilości procentowe soku w nektarze:
- 25% soku w nektarze: porzeczkowym, cytrynowym, bananowym, o smaku mango, granatu, papai, guawy,
- 30% soku w nektarze: agrestowym, śliwkowym, żurawinowym,
- 35% soku w nektarze wiśniowym,
- 40% soku w nektarze: jeżynowym, malinowym, truskawkowym, czereśniowym, morelowym,
- 50% soku w nektarze: jabłkowym, gruszkowym, pomarańczowym, brzoskwiniowym, ananasowym.
Na poniższych zdjęciach znajduje się nektar jabłkowy, zrobiony z zagęszczonego soku jabłkowego (50%), wody, naturalnego aromatu jabłkowego, kwasu cytrynowego i aspartamu.

Podsumowując, czym różni się sok od nektaru:
SOK |
NEKTAR |
wyciśnięty z owoców |
rozwodniony sok owocowy |
bez dodatku: barwników, konserwantów, słodzików i aromatów |
zawiera słodziki: cukier, miód lub inne np. aspartam |
w smaku mniej słodki |
w smaku bardziej słodki |
w kolorze ciemniejszy (w przypadku soku jabłkowego) |
w kolorze jaśniejszy (w przypadku soku jabłkowego) |
Dodam jeszcze, że oba przedstawione przeze mnie we wpisie produkty, czyli sok jabłkowy i nektar jabłkowy, pochodziły od tego samego producenta.