Sezon grillowy trwa już na dobre. Sprzyjają temu rozpoczęte niedawno wakacje, gdzie jest więcej czasu na wspólne spotkania przy grillu w gronie znajomych lub rodziny. Jeśli znudziła Wam się już zwykła kiełbaska z grilla, to dziś pokażę Wam przepis jak można przyrządzić ją inaczej.
Składniki:
- kiełbaski,
- ziemniaki,
- olej,
- przyprawa Kucharek lub inna podobna,
- czosnek w proszku (opcjonalnie),
- patyczki do szaszłyków.
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy kilka minut, by zmiękły, ale żeby nie były całkiem miękkie, ponieważ będziemy je potem kroić i nadziewać. Po ugotowaniu studzimy i kroimy w plastry około 1 cm. Kiełbasę kroimy na plasterki, mogą być też w takiej samej grubości jak ziemniaki.
Następnie patyczki moczymy w wodzie. Jest to konieczny krok, żeby patyki nie spaliły nam się podczas grillowania. Nadziewamy na patyk kolejno ziemniaka, kiełbasę, ziemniaka, kiełbasę itd.

Szaszłyki układamy na aluminiowej tacce. W miseczce mieszamy ze sobą olej, Kucharka oraz czosnek w proszku jeśli lubimy. Takim 'sosem' smarujemy szaszłyki; możemy do tego użyć pędzla. Szaszłyki z ziemniakami i kiełbasą razem z tacką ustawiamy na grillu i smażymy, aż do miękkości i odpowiedniego czasu zarumienienia się.

Po grillowaniu szaszłyki wyglądają tak jak na poniższym zdjęciu. Można je jeść bez niczego lub z ketchupem albo innym ulubionym sosem.

Tak podana kiełbasa z grilla jest świetnym zamiennikiem zwykłej kiełbasy. Podana z ziemniakami i zestawem sałatek stanowi pełnowartościowy obiad lub sytą kolację.