Jak powszechnie wiadomo błonnik pokarmowy, jest składnikiem pozytywnie wpływającym na zdrowie każdego z nas, dzięki niemu poprawia się trawienie pokarmów i występuje wiele innych pozytywnych efektów. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik dla dorosłej osoby (według WHO) to 20-40 g. Błonnik występuje głównie w owocach i warzywach oraz ziarnach zbóż. Jest to generalnie mieszanina różnych substancji, które nie są trawione przez ludzkie enzymy trawienne, takie jak m.in. pektyny, celuloza, ligniny, gumy. Dlatego jeśli chcesz zadbać o jego prawidłowy poziom w jadłospisie, należy dużo jeść produktów które błonnik w sobie zawierają.
Oczywiście o prawidłowy poziom błonnika możemy zadbać spożywając gotowe produkty spożywcze, które w większej ilości w sobie je zawierają. Poniżej lista najpopularniejszych produktów spożywczych, które zawierają w sobie dużo błonnika. Lista zawiera rodzaje produktów, bez skupiania się na producentach, bo to ma drugorzędne znaczenie, np. takie wafle ryżowe można kupić wiele rodzajów i produkcji różnych firm w sklepach spożywczych.
Listę zaczynamy od produktów, które zawierają najwięcej gram błonnika na 100 g produktu:
Pieczywo chrupkie błonnikowe wieloziarniste z otrębami

Ilość błonnika na 100 g produktu: 12 g
Składniki: mieszanka zbóż (żyto, kaszka kukurydziana, pszenica, jęczmień, owies), otręby (żytnie, pszenne, owsiane)
Pieczywo chrupkie żytnio-kukurydziane z dodatkiem mąki pszennej graham

Ilość błonnika na 100 g produktu: 11 g
Składniki: żyto krojone, kaszka kukurydziana, mąka pszenna Graham, sól
Orkisz ekspandowany w polewie z miodem i dodatkiem żurawiny

Ilość błonnika na 100 g produktu: 9,1 g
Składniki: orkisz ekspandowana, miód, żurawina liofilizowana, olej rzepakowy
Wafle kukurydziane z solą morską

Ilość błonnika na 100 g produktu: 7,5 g
Składniki: kukurydza pełnoziarnista, grys kukurydziany, sól morska
Wafle zbożowo-ryżowe

Ilość błonnika na 100 g produktu: 3,9 g
Składniki: mąka pszenna, mąka ryżowa, olej roślinny rzepakowy, sól morska
Wafle ryżowo-kukurydziane

Ilość błonnika na 100 g produktu: 3,2 g
Składniki: ryż brązowy, granulat kukurydziany, mąka kukurydziana, olej rzepakowy, sól morska
Wafle lekkie

Ilość błonnika na 100 g produktu: 3 g
Składniki: mąka pszenna, olej rzepakowy, skrobia pszenna
Wafle ryżowe ze słonecznikiem

Ilość błonnika na 100 g produktu: 3,3 g
Składniki: ryż brązowy, słonecznik, sól morska
Pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglane

Ilość błonnika na 100 g produktu: 2,1 g
Składniki: kasza kukurydziana, kasza jaglana, sól
Wafle zbożowe naturalne

Ilość błonnika na 100 g produktu: 1,3 g
Składniki: mąka pszenna, skrobie pszenna, kukurydziana i ryżowa, olej rzepakowy, sól morska