konto millenium
pytanie zadane 8 marca 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy
Jaka jest ich twardość i sposób dojrzewania?

1 odpowiedź

odpowiedź 10 marca 2016 przez użytkownika

Sery na podstawie twardości i sposobu dojrzewania dzieli się na:

Twardość (zawartość wody w suchej substancji beztłuszczowej w %) Twardość (określenie) Sposób dojrzewania
<51 bardzo twardy dojrzewający
49-56 twardy dojrzewający z przerostem lub porostem pleśni
54-69 półtwardy niedojrzewający/świeży
67 miękki w solance

Ogólnie w Polsce produkuje się 90. rodzajów serów, a na całym świecie aż 4000. Głównym ich składnikiem jest mleko, czyli: tłuszcze, białka, minerały, witaminy i woda. Sery dzieli się według podziału na kraj z jakiego pochodzi mleko, na zawartość tłuszczu, konsystencję, proces produkcji i czas dojrzewania. Następnie każdy ser przechodzi jeszcze serię analiz i badań, by mógł być dopuszczony do spożycia. 

W powyższej tabeli tylko ogólnikowo były wymienione rodzaje serów pod względem ich twardości. Ja opiszę je nieco szerzej. Tak więc, do serów:

miękkich zalicza się: sery typu mozzarella, ricotta, feta, mascarpone, sery pleśniowe camembert, brie i gorgonzola. 

- twardych zalicza się: pikantny parmezan włoskiego typu, cheddar typu angielskiego oraz sery holenderskie i szwajcarskie. 

Można wyróżnić jeszcze sery twarde z masłem, serwatką w proszku i solami emulgującymi, czyli tzw. sery topione. Występują one w smaku naturalnym oraz z dodatkami. 

...