Chleb to najbardziej znany i codziennie spożywany rodzaj pieczywa na całym świecie. Ludzie jedzą go już od czasów starożytnych, czyli od ponad 11 000 lat. Chleb jest składnikiem codziennej diety ludzi na całym świcie, natomiast nie wszędzie wygląda on tak jak u nas.

Chleb w różnych zakątkach świata ma różny kształt, smak i wygląd. Przeważnie wyrabia się go z mąki pszennej, najbardziej dostępnej, ale nie jest to regułą. W poniższych przykładach (wymienionych w kolejności alfabetycznej) nie będę wymieniać naszego rodzimego chleba, ponieważ znany jest on doskonale przez nas. Chcę tu się skupić na mniej znanych rodzajach chleba na świecie.
1. Arepa - chleb z Wenezueli i Kolumbii
Jest to tradycyjny chleb Indian pochodzących właśnie w tych rejonów. Chleb ten z wyglądu przypomina bardziej małą tortillę, którą robi się z mąki kukurydzianej. Dawniej, by uzyskać mąkę na arepę kobiety przeżuwały ziarna kukurydzy, po czym je mielono na gładką masę. Obecnie mąkę kukurydzianą kupuje się w sklepach.
Arepę można jeść samą lub z dodatkami typowymi dla śniadań czy kolacji, czyli ser, warzywa, majonez, jajko, wędlina itp.

2. Bagietka - chleb z Francji
To znany rodzaj pieczywa występujący również u nas w Polsce. Może występować również pod nazwą bułka paryska. Bagietka ma postać podłużnego chleba zrobionego z mąki pszennej. Bagietki o długości około 30-50 cm nazywa się półbagietki. Ciekawostką jest to, że w połowie XIX wieku we Francji bagietki miały nawet 2 metry długości. Obecnie w tym państwie bagietki je się codziennie do śniadania przeważnie z masłem i konfiturą.
3. Bajgiel - chleb pochodzący z Krakowa
Chleb ten ma kształt pierścienia, podobny jest do obwarzanki, jednak nie należy go nią mylić. Zazwyczaj bajgle są posypane makiem, sezamem lub prażoną cebulką, natomiast można spotkać też bajgle bez żadnej posypki. Chleb ten wymyślono prawdopodobnie w Krakowie w 1610 roku. Wówczas pieczono je i dawano kobietom po urodzeniu dziecka. żydowscy emigranci pochodzący z Krakowa. W roku 1900 przepis na bajgle został przeniesiony do Stanów Zjednoczonych za sprawą żydowskich emigrantów. Bajgle są tam do dziś bardzo popularne, najbardziej w Nowym Jorku.

4. Bammy - chleb z Jamajki
Jest to mało znany chleb pieczony z mąki maniokowej. Początkowo był on przygotowywany przez indiańskie plemię Arawaków, które niegdyś mieszkało na tej wyspie. Członkowie tego plemienia zbierali maniok, ścierali go, odsączali z niego wodę, a następnie otrzymywali mąkę. Na jej bazie pieczono bammy, które później się zasuszało. Obecnie bammy jest przygotowywany z różnymi dodatkami zazwyczaj warzywnymi i podawany w formie placka.

5. Bazin - chleb z Libii
Ten popularny w Libii chleb jest przygotowywany z mąki jęczmiennej, którą gotuje się z dodatkiem wody, a następnie się ubija. Takie ciasto smaży się na patelni do momentu, aż stwardnieje, a potem piecze się je lub gotuje na parze. Chleb bazin jest podawany na środku talerza, gdzie nadaje się mu kształt piramidy, a dookoła oblewa się sosem.
6. Bing - chiński chleb
Jest to spłaszczony chleb przygotowywany z mąki pszennej. Bing w języku chińskim znaczy tyle co 'płaski chleb'. Zazwyczaj chleb ten przygotowuje się z mąki, wody i soli, które to składniki po wyrobieniu i uformowaniu, smaży się na patelni. Bing w kuchni chińskiej ma wiele odmian, może on być podawany np. z kaczką 'bao bing' lub może być ciągnący 'lao bing'.
7. Ciabatta - chleb z Włoch
Jest to chleb przygotowany z mąki pszennej. Nazwa 'ciabatta' w języku włoskim oznacza 'kapeć', 'pantofel'. Chleb ten może i rzeczywiście przypomina nieco kapeć, jest lekko spłaszczony i na prostokątny kształt. Ten włoski chleb je się głównie z oliwą, ale również przygotowuje się z niego zapiekanki z różnymi dodatkami. Chleb ciabatta wymyślił Włoch Arnald Cavallari, który był piekarzem i pierwszą ciabattę upiekł w 1982 roku.
8. Czapati - chleb z Indii, Pakistanu i wschodniej Afryki
Chleb ten bardziej przypomina cienkie placki niż chleb nam znany. Czapati przygotowuje się z mąki pszennej, soli i wody, po czym uformowane placki smaży się na gorącym kamieniu lub wypukłym metalowym naczyniu. Placki trzyma się nad ogniem do czasu pojawienia się na nich bąbli. Czapati w Afryce lub Azji je się samo lub nakłada się za ich pomocą różne dodatki czy macza w sosie, kremie itp.

9. Damper - australijski chleb
Chleb ten powstał w Australii i piekli go początkowo pierwsi osadnicy i poganiacze bydła. Wykorzystywali do jego przygotowania mąkę, sól i ciepłą wodę, z których to składników tworzyli kulę i piekli ją przez około 40 minut w popiele od ogniska. W obecnych czasach chleb damper piecze się w piekarniach, a do podstawowych składników dodaje się jeszcze mleko i sodę. Jest on trochę podobny do chleba rustykalnego. Podaje się go zazwyczaj z mięsem, serem, dipem, humusem lub gulaszem.

10. Knackebrot - skandynawski chleb
Jest to chleb przygotowywany z pełnego ziarna, dzięki czemu jest on bardzo chrupki. Niegdyś był niedoceniany, gdyż kojarzony z biedakami, którzy go wyrabiali. Obecnie zaś staje się on coraz bardziej popularny. Chleb knackebrot ma kształt kół z dziurką w środku. Jest on podobny do naszego pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego.
11. Maca - żydowski chleb
Chlebek robiony z mąki pszennej i wody, mający po upieczeniu kształt placka. Składniki na macę powinny być koszerne, nie można dodawać zakwasu. Chleb maca występuje w kształcie owalu lub kwadratu.

12. Naan - Indyjski chleb
Chleb naan jest płaski i ma kształt koła lub też dużej kropli. Piecze się go z mąki pszennej i drożdży w specjalnym cylindrycznym piecu zwanym tandoor. Ciasto uformowane na małe placki przyklej się do ścianek tego pieca i czeka kilka chwil, aż się upiecze.

13. Pita - chlebek z Grecji i krajów arabskich
Pita to chleb pieczony z mąki pszennej, soli, wody i drożdży, który w trakcie pieczenia nadmuchuje się niczym balon, po czym opada. Pitę niegdyś pieczono w żarze ogniska. Chlebek ten po upieczeniu jest sztywny, a do jego wnętrza można dodać ulubiony farsz. Często pita służy do podawania w niej kebabów lub gyrosów. Pita może mieć kształt bułki lub placka.

14. Pumpernikiel - chleb z Niemiec
Pumpernikiel to chleb pochodzący z Niemiec, a dokładnie z Westfalii. Jest to razowy chleb, do którego dodaje się mąkę żytnią i zakwas oraz miód, melasę, słód lub ekstrakt z jabłek. uformowane ciasto wkłada się do formy i piecze się go przez 10-16 godzin w niskiej temperaturze, bo około 120 - 150oC. Chleb pumpernikiel wychodzi bardzo ciemny, o prawie czarnym kolorze. W sklepach można kupić ten chleb już pokrojony na cienkie plastry i zapakowany w szczelną folię.

15. Tortilla - meksykański chleb
Tortilla to chleb, który jest podobny do płaskich placków. Tradycyjnie robi się go z mąki kukurydzianej, natomiast istnieją też wersje z mąki pszennej. Do tortilli wkłada się różnego rodzaju nadzienia lub farsze.
