Jeśli nie mięso to co? Czym zastąpić mięso w diecie, a dokładniej skąd pozyskać potrzebne dla naszego organizmu białko? Jak się okazuje jest kilka zamiennych produktów pochodzenia roślinnego, które z powodzeniem możemy jeść zamiast mięsa. Jest to dobra informacja dla osób chcących ograniczyć jedzenie mięsa lub dla wegan czy wegetarian. A więc jeśli nie mięso, to co?
Produktami, które możemy spożywać zamiast mięsa, ponieważ zawierają spore ilości białka (w 100 g produktu) są:
- soja - zawiera w sobie 35 g białka
- rośliny strączkowe - zawierają w sobie 20 - 25 g białka
Są to takie rośliny jak m.in.: fasola, soczewica, groch, ciecierzyca, kukurydza czy bób.
- nasiona, które zawierają w sobie:
* słonecznik - 25 g białka
* pestki dyni - 30 g białka
* sezam - 18 g białka
* len - 18 g białka
* chia - 21 g białka

- orzechy - niezależnie od rodzaju zawierają w sobie średnio 20 g białka, zatem możemy jeść takie jakie lubimy - włoskie, laskowe, ziemne, nerkowca czy migdały
- kakao - zawiera w sobie 20 g białka
- komosa ryżowa - zawiera w sobie 14 g białka
Jest znana tez pod nazwą quinoa i co ciekawe jest to jeden z rodzajów ryżu, a dokładnie ryż peruwiański.

- tofu - zawiera w sobie 12 - 14 g białka
Prócz tego, że tofu zastępuje mięso, to może ono zastąpić również jajka.
- zboża - przede wszystkim różne rodzaje kasz, jak: gryczana, jaglana czy jęczmienna - zawierają one średnio 10 g białka
- warzywa - zawierają 0,7 - 8 g białka
Są to w szczególności takie warzywa jak: ziemniaki, brokuły, brukselka, rzodkiew, szpinak.
- wodorosty i algi - niektóre z nich zawierają nawet 60 g białka
Należą do organizmów morskich, a jadalnych gatunków tych żyjątek jest około 100. Często mówi się na nie morskie warzywa. Do nich zalicza się m.in.: spirulina, chlorella, kombu i wakame.
- owady jadalne - zawierają około 20 g białka