Szukacie pomysłu na szybki i niedrogi obiad? Przychodzę zatem z przepisem na danie, które jest właściwie zrobione z dwóch składników. Produkty te przeważnie znajdują się w każdej kuchni, więc tą zapiekankę możecie zrobić zarówno na szybki obiad lub kolację. Tymi składnikami są: ziemniaki i mięso mielone. Do takiej bazy dodaje się kilka przypraw i gotowe.
Składniki:
- 5-6 dużych ziemniaków lub więcej mniejszych,
- 500-700 g mięsa mielonego,
- olej,
- cebula,
- majeranek,
- sól i pieprz,
- słodka papryka.
Wykonanie:
Ziemniaki należy obrać i podgotować około 10-15 minut, by nie były surowe, ale też żeby nie były do końca ugotowane, ponieważ będą się one podpiekały jeszcze w piekarniku. Można też podgotować ziemniaki w mundurkach, a potem je obrać.
Do mięsa mielonego wyłożonego do miski, dodajemy majeranek, pieprz, sól i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość dokładnie mieszamy.
Następnie ziemniaki kroimy w dość grube plasterki, tak około pół centymetrowe.
Dobrze wymieszane z przyprawami mięso formujemy w mniej więcej równej wielkości kulki, po czym lekko je spłaszczamy.
Teraz smarujemy olejem formę, w której będziemy piec przekładaną zapiekankę. Ja piekłam ją w naczyniu ceramicznym, ale można też piec w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce do pieczenia. Układamy na przemian, raz plaster ziemniaka, raz mięsny kotlet.


Przed pieczeniem nastawiamy piekarnik na 200oC, by się rozgrzał. Ułożoną w formie zapiekankę smarujemy z wierzchu mieszanką oleju, majeranku i słodkiej papryki. Jak widać na zdjęciu zostało mi jeszcze ziemniaków, dlatego też położyłam je do formy, wysmarowałam i będą do zjedzenia.

Zapiekankę z ziemniakami i mięsem mielonym wstawiamy na około 40-45 minut do piekarnika. Ja piekłam z termoobiegiem przez około połowę czasu, a potem bez niego drugą połowę. Przekładana zapiekanka po upieczeniu prezentuje się tak:
Teraz wystarczy nałożyć sobie porcję na talerz i zajadać.
A w środku prezentuje się tak:
Smacznego!