Pomidory to warzywa pochodzące z Ameryki Północnej. Obecnie na świecie mamy wiele gatunków i odmian pomidorów, ale najpopularniejszym z nich jest pomidor zwyczajny. Często jest on mylony z pomidorem malinowym, dlatego też poniżej opiszę oba te rodzaje, aby można było łatwo odróżnić pomidora zwykłego od pomidora malinowego.
Zacznę od bardziej powszechnego, czyli od pomidora zwyczajnego. Jest on zazwyczaj czerwony, choć niektóre jego odmiany mogą mieć też kolor pomarańczowy, żółty, zielony lub czarny. Jego kształt może być kulisty lub wydłużony. Owoce pomidorów mogą być: drobne (koktajlowe), średnie lub duże.
Pomidory zwyczajne posiadają wiele wartości odżywczych i można spożywać je zaraz po zerwaniu i umyciu. Przygotowuje się na różne sposoby np. na surowo, dodawać do sałatek, kanapek, zapiekanek czy robić z nich sosy lub domowy ketchup.

Jeśli chodzi o pomidory malinowe to różnią się one od pomidorów zwyczajnych tym, że:
- mają bardziej malinowy kolor,
- mają bardziej soczysty, mięsisty i lekko słodki miąższ,
- mają cienką skórkę,
- są najsmaczniejszą odmianą wśród wszystkich rodzajów pomidorów.
Pomidory malinowe poza tym mają podobną ilość witamin i minerałów oraz podobne działanie jak pomidory zwyczajne. Jeśli chodzi o odmiany pomidorów malinowych to są to: malinowy olbrzym, malinowy ożarowski i malinowy retro.
