seohost
pytanie zadane 3 października 2020 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 3 października 2020 przez użytkownika

Wśród wielu rodzajów sztućców bywa, że w zastawie znajduje się również łyżeczka z wygiętym, bądź zakręconym trzonkiem. Taka wygięta łyżeczka służy najczęściej do nabierania miodu, dżemów, powideł itp. 

Łyżeczka taka wygląda najczęściej tak jak na poniższym zdjęciu:

łyżeczka do miodu dżemu

Specjalną łyżką do miodu/dżemu łatwiej jest nabrać właśnie takie produkty, niż mielibyśmy robić to zwykłą łyżeczką. Dlaczego? Ponieważ zwykła łyżeczka z prostym trzonkiem, zwyczajnie będzie nam zanurzać się w słoiku z miodem czy dżemem i trzonek szybko nam się ubrudzi od tego produktu, a jak wiadomo dotykanie klejącej się łyżeczki nie jest czymś co lubimy. 

Ta łyżeczka ma tak ukształtowany trzonek, żebyśmy mogli zawiesić ją na brzegu słoiczka, gdy jej nie używamy. Możemy spokojnie odstawić słoiczek z łyżeczką i używać jej w dowolnej chwili, gdy będziemy jej potrzebować. Niektóre rodzaje tych łyżek mają nacięcie lub wygięcie boczne, dzięki czemu można ją położyć na słoiku, a miód, który na niej pozostał będzie swobodnie spływał do słoiczka. 

łyżeczka do dżemu

Prócz łyżek do miodu na rynku można spotkać jeszcze specjalne pałki do miodu. Najczęściej są one wykonane z drewna, po którym miód łatwo spływa np. na kanapkę czy pancakesy, naleśniki. 

...