seohost
pytanie zadane 15 sierpnia 2020 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 15 sierpnia 2020 przez użytkownika

Pokażę Wam dziś prosty i szybki przepis na ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Przygotowanie tego ciasta zajmuje około 20 minut, pieczenie 45 minut, a znika w kilka chwil. Jest idealne na letnie dni, bo z sezonowymi owocami i nie trzeba długo siedzieć w kuchni, żeby je zrobić. Zobaczcie przepis i go wypróbujcie. 

Składniki:

- 200 g masła lub margaryny,

- 150 g cukru,

- szczypta soli,

- 4 jajka,

- 200 g mąki pszennej,

- budyń waniliowy lub łyżka stołowa mąki ziemniaczanej,

- łyżeczka proszku do pieczenia,

- około pół kg owoców dowolnych. 

Składniki kruszonka:

- 150 g mąki,

- 100 g masła,

- 50 g cukru lub cukru pudru.

Wykonanie:

Masło i cukier ubijamy na gładką puszystą masę, po czym dodajemy sól i po kolei jajka cały czas miksując. Następnie dosypujemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. 

masa na ciasto ucierane

Teraz gotową masę, która powinna być dość gęsta, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na nią kładziemy dowolne owoce, ja mam akurat jabłka, ale mogą to być równie dobrze borówki, truskawki, maliny, rabarbar - co tylko macie. 

jabłka ułożone na cieście

Teraz mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę rękoma i układamy kawałki masy na jabłkach. 

kruszonka na jabłkach

Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wygląda tak:

jabłecznik ucierany

jabłecznik ucierany pod kruszonką

Czekamy, aż trochę ostygnie, choć czekanie jest trudne, bo ciasto pięknie pachnie, dzięki budyniowi waniliowemu. Następnie kroimy na kawałki i zajadamy. Szybkie ucierane ciasto, proste w wykonaniu i pyszne. 

ucierane z jabłkami

jabłecznik na ucieranym spodzie

Smacznego. 

...