seohost
pytanie zadane 19 lipca 2020 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 19 lipca 2020 przez użytkownika

W sezonie przejściowym, czyli wiosna - lato mamy do wyboru kupować zarówno młode jak i stare ziemniaki. Wybierając jedne czy drugie możemy kierować się tym jakie bardziej lubimy lub tym do czego są nam one potrzebne. Natomiast dobrze jest wiedzieć czym tak właściwie różnią się ziemniaki młode od starych i które są rzeczywiście lepsze czy zdrowsze. 

Młode ziemniaki są mniejsze, zgrabniejsze i szybko się gotują, zwykle wystarczy kilka chwil, by przyrządzić z ziemniaków pyszne danie. Poza tym przed gotowaniem czy pieczeniem młodych ziemniaków nie trzeba obierać, a wystarczy je wyszorować. Ziemniaki te można doprawiać i dosalać już na talerzu. Młode ziemniaki nadają się na: sałatki, do pieczenia, do chłodnika czy do gziku. 

Za młodymi ziemniakami przemawia jeszcze to, że w porównaniu do starych mają:

- więcej witaminy C,
- mniej kalorii,
- dużo potasu,
- są lekkostrawne,
- dużo błonnika,
- więcej wody. 

Młodych ziemniaków nie należy długo przechowywać i trzeba zwracać uwagę na zawartość solaniny w ziemniakach

obrane ziemniaki

Stare ziemniaki najlepiej pasują do kopytek, knedli, placków czy jako dodatek do zup, ponieważ mają więcej skrobi. Przed przygotowaniem z nich potrawy, należy obrać je ze skórki i wrzucić go wrzącej wody, a nie gotować w zimnej (gdyż wówczas tracą mniej wartości odżywczych). 

...