Czasem zdarza się, że ziemniaki są zielone w środku. Widać to zwłaszcza przy ich obieraniu, gdy napotkamy na nim zielone miejsca zaraz pod łupiną. Ziemniaki robią się zielone pod wpływem solaniny, jednego z rodzaju glikoalkaloidów.
Solanina w ziemniakach chroni je przed niektórymi owadami i szkodnikami. Natomiast trzeba wiedzieć, że jej obecność w ziemniakach jest szkodliwa dla ludzi (powoduje poważne zatrucia pokarmowe). Symptomy zatrucia pokarmowego widoczne są od 4 do 14 godzin po spożyciu zielonego ziemniaka.
Solaninę widać głównie na skórce ziemniaka oraz zaraz pod nią, gdyż tam jest jej najwięcej. Solaninę w ziemniaku poznamy po jej zielonym kolorze. Dlatego jeśli obierając ziemniaki napotkamy takiego, który jest zielony, czyli posiada solaninę, trzeba miejsce to odkroić i wyrzucić. Gotowanie takiego ziemniaka nie spowoduje pozbycia się solaniny, gdyż wytrzymuje ona temperaturę do 260oC.
z
Najwięcej solaniny znajduje się w kiełkujących ziemniakach, czyli w takich, w których pojawiają się pędy. Solanina pojawia się również w ziemniakach, które są wystawione na światło słoneczne. Działanie światła przyspiesza proces syntezy tego związku.