Sztućców używamy każdego dnia nawet po kilka razy. Łyżki przeważnie używamy do zupy, łyżeczki do herbaty lub kawy, widelca i noża do głównych dań obiadowych, ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się kto stworzył/wymyślił sztućce, z którymi dziś ciężko byłoby nam się rozstać? Jeśli chcecie się dowiedzieć kto wynalazł tą niewątpliwie przydatną rzecz, czytajcie dalej.
Wśród wszystkich rodzajów sztućców jakie znamy, pierwszym był nóż. Był on początkowo używany jako broń, jednak z czasem zaczęto nim porcjować posiłki.
Druga w kolejności pojawiła się łyżka. Nie była to od razu taka łyżka jaką znamy dziś, a coś na co można by było nabrać posiłek, zamiast trzymać go w dłoni. Ludzie używali więc początkowo muszli lub odpowiednio wyprofilowanego kamienia. Znane nam dziś łyżki z uchwytem, bo wcześniejsze tego nie miały, powstały około 3 000 lat temu w Egipcie. Wówczas były one używane do celów religijnych, a nie kulinarnych. Dopiero później zaczęto je używać jako pomocy podczas posiłków, a wykonywano je z drewna (później z brązu i srebra).
Jak można się domyślić na końcu sztućcowej rodziny pojawił się widelec. Z początku jego powstania używano go podczas przygotowywania, a nie spożywania posiłków. Pierwsze widelce znane współcześnie do Europy przywieźli podróżnicy Jedwabnym Szlakiem z Chin. Około XI wieku pojawiły się one początkowo w Wenecji, a potem w pozostałych krajach europejskich np. do Francji sprowadziła je Katarzyna Medycejska, której syn Henryk Walezy je spopularyzował.

Pierwsze sztućce robiono z drewna, potem z metalu i na plastiku kończąc. Największą popularnością cieszyły się i cieszą do dziś sztućce wykonane z metali szlachetnych np. ze srebra, ponieważ srebro nie reaguje ze związkami, które znajdują się w pożywieniu i nie zmieniają jego smaku. Sztućce aluminiowe wymyślił Napoleon III (monarcha Francji). Wówczas w XIX wieku aluminium było znacznie droższe od złota, zaś obecnie jest zupełnie inaczej i nikt już nie jada aluminiowymi sztućcami.
Sztućców dziś używamy nie tylko do jedzenia, ale również do komunikacji między nami a kelnerem, gdy jesteśmy w restauracji, bowiem odpowiednie ułożenie sztućców to znak dla kelnera czy jeszcze chcemy coś zjeść, czy już nie lub czy danie nam smakowało.
