Kurczak curry to coś co robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Szybki, prosty obiad dla całej rodziny. Sprawdzony kurczak, ryż, który wszyscy lubią i porcja warzyw to coś co lubimy. Nam smakowało, więc dzielę się przepisem również z Wami.
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- opakowanie warzyw na patelnię (ja użyłam warzyw na patelnię Lewiatan),
- jogurt naturalny mały (gęsty lub normalny),
- łyżka stołowa przyprawy curry,
- ryż (ja użyłam 2 woreczków),
- sól,
- pieprz.

Wykonanie:
Warzywa na patelnię dobrze jest wcześniej odmrozić i jeśli już mamy to zrobione, to wrzucamy je na patelnię z olejem.

Pierś z kurczaka opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski. Doprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy na patelnię do warzyw. Smażymy tak długo, aż mięso będzie dokładnie usmażone z każdej strony.

W tym czasie przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy dokładnie przyprawę curry z jogurtem naturalnym, po czym całość wlewamy na patelnię do kurczaka i warzyw.

W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu wyjmujemy porcję ryżu na talerz i dookoła kładziemy kurczaka curry z patelni. Całość prezentuje się tak: