pytanie zadane 17 maja 2020 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 17 maja 2020 przez użytkownika

To mój pierwszy w życiu sernik. Nigdy wcześniej go nie robiłam, za to jadałam różne wersje sernika wiele razy. Sernik na zimno, sernik pieczony, sernik z kruszonką itp. Dziś postanowiłam zrobić swój sernik w wersji kakaowo-waniliowej, czarno-biały lub po prostu sernik zebra. Zobaczcie na przepis i wykonanie, bo upieczenie tego sernika jest bardzo proste. 

Składniki:

- 150 g herbatników,

- 1 kg twarogu na sernik z wiaderka,

- 50 g rozpuszczonego masła,

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

- 3/4 szklanki cukru,

- 5 jajek,

- 2 łyżki kakao.

Wykonanie:

Sernik zaczynamy od przygotowania spodu. Użyjemy do tego herbatników i rozpuszczonego masła. Herbatniki kruszymy w robocie, blenderze lub wkładając je do woreczka i tłukąc wałkiem czy młotkiem do mięsa. Do pokruszonych herbaników wlewamy rozpuszczone masło (ja rozpuszczam je w mikrofali, wstawiając na minutę) i całość mieszamy. 

pokruszone herbatniki i rozpuszczone masło

Następnie masę herbatnikową wykładamy do wyłożonej papierem tortownicy i przyklepujemy, wygładzamy palcami lub łyżką, jak wam wygodniej. Spód sernika wstawiamy do lodówki. 

Teraz przygotowujemy masę waniliowo-kakaową. Do miski wkładamy twaróg i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.

twaróg i mąka ziemniaczana na sernik

Cały czas miksując dodajemy do masy cukier i jajka, dodajemy to stopniowo, porcjami. Gdy masa zwiększy objętość i będzie idealnie gładka przestajemy miksować i dzielimy ją na pół, do jednej z porcji dodając kakao i mieszając.

masa waniliowa i kakaowa na sernik

Wyjmujemy z lodówki spód sernika i wlewamy na środek po 2-3 łyżki masy białej, a nią czarnej i tak na zmianę, aż do zakończenia mas. 

spód sernika i masy biała i czarna

sernik w paski

Teraz całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180oC. Na spód piekarnika wstawiamy jeszcze naczynie żaroodporne z wrzącą wodą, po to by sernik był bardziej puszysty i delikatny. Pieczemy tak przez 15 minut. 

Po tym czasie obniżamy temperaturę do 120oC i pieczemy 1,5 godziny (90 minut). Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy ciasto do ostygnięcia. 

Sernik w paski po ostygnięciu wygląda tak:

sernik w paski

sernik czarno-biały

Po ukrojeniu wygląda tak:

sernik zebra w środku

sernik pasiasty sernik zebra

Sernik przechowujemy w lodówce i muszę Wam powiedzieć, że najlepiej smakuje na drugi dzień, jak w lodówce postoi całą noc. Wszystkie składniki wówczas się lepiej złączą i bedą lepiej smakować. Polecam. 

...