pytanie zadane 27 kwietnia 2020 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 27 kwietnia 2020 przez użytkownika

Nie raz słyszało się, że mleko prosto od krowy jest dobre, bo świeże, ciepłe itd. Jak się okazuje takie mleko na pewno jest świeże, ale już może niekoniecznie dobre. Dlaczego? P tym poniżej.

Napisałam, że niekoniecznie dobre, bo nawet jeśli krowa jest super zdrowa, to w grę wchodzą jeszcze takie aspekty jak warunki w jakich przebywa krowa, czy są one higieniczne, czy obora jest czysta i czyszczona regularnie, czy odpowiednio się ją doi, czystymi rękoma lub czystym sprzętem oraz to jak postępuje się z już udojonym mlekiem. 

Wszyscy powinni wiedzieć, że nie powinno się pić mleka surowego, takie prosto prosto od krowy, a należy je wcześniej przegotować. To samo dotyczy również mleka pasteryzowanego, lepiej jest je wcześniej przygotować. 

Hodowcy krów muszą również zadbać o czystość, higienę i przestrzegać pewnych rytuałów związanych z dojeniem. Dobrze jest:

- wywietrzyć oborę pół godziny przed dojeniem,

- krowy czyścić codziennie,

- osoba dojąca powinna mieć na sobie czysty fartuch, nawet jeśli korzysta z dojarki,

- nie karmimy krowy podczas dojenia,

- naczynia przeznaczone do doju, powinny być używane tylko do tego celu i do żadnego innego,

- po dokładnym umyciu ich i wyparzeniu naczynia ustawia się w przewiewnym miejscu, by szybciej wyschły,

- mleko z każdego udoju powinno się przechowywać w oddzielnych naczyniach, nie należy ich mieszać. 

...