seohost
pytanie zadane 21 kwietnia 2020 w Kuchnia przez użytkownika
Co mogę dodać zamiast mąki czy masła, gdy mi tego zabrakło do przepisu?

1 odpowiedź

odpowiedź 21 kwietnia 2020 przez użytkownika

Czasem zdarzy się, że gdy chcemy upiec ciasto lub przygotować jakieś danie zabraknie nam jakiegoś składnika. Wówczas nie chcąc marnować składników, które już użyliśmy, które np. mamy już pomieszane w misce możemy zastąpić brakujący produkt innym, który z pewnością w kuchni się znajdzie. Zobaczcie na poniższą listę, z której dowiecie się co czym zastąpić. 

1. Gdy zabraknie soli zastąp ją:

- suszoną bazylią - jeśli pieczesz zapiekankę lub przygotowujesz makaron z pastą, spaghetti,

- posiekanym koperkiem - jeśli przygotowujesz danie z wieprzowiną, zupę lub sos,

- świeżą kolendrą - jeśli przyrządzasz ryby lub owoce morza,

- suszonym cząbrem - jeśli robić jaja, bób lub twaróg,

- majerankiem - jeśli użyjesz go do mięsa, fasoli lub kapusty. 

wsypywanie soli do szklanki z wodą

Dobrze jest dodawać do potraw właśnie takie przyprawy, by zmniejszać ilość soli w niej. Przyprawy takie jak: oregano, czosnek i starta skórka z cytryny możesz zmieszać razem i używać jako mixu przypraw. 

2. Gdy zabraknie mąki zastąp ją kaszą, płatkami owsianymi, płatkami jęczmiennymi lub migdałami. 
Wystarczy, że zmielisz te produkty w młynku do kawy lub innym mikserze. Chcąc usmażyć naleśniki możesz zrobić je z kaszy gryczanej czy płatków owsianych (mąki owsianej). 

domowa mąka owsiana

Do pierogów leniwych lub kopytek użyj kaszy manny. Zaś z kaszy jaglanej można zrobić racuchy, pierogi leniwe czy upiec ciasto. 

3. Gdy zabraknie masła zastąp je dojrzałym awokado lub suszonymi pomidorami. Rozgnieć je widelcem i połóż na chleb. Dodaj do niego łyżeczkę soku z cytryny, by awokado nie czarniało. Zaś do pomidorów doskonale sprawdzi dodatek oregano. 

4. Gdy zabraknie cukru zastąp je suszonymi owocami np. daktylami, morelami, mango czy figami. Suszone owoce zawierają dużo potasu, wapnia, magnezu i fosforu, mają dużo błonnika. Można zrobić z nich mus - zalać je gorącą wodą i odstawić na noc, po czym zmiksuj. Cukier możesz zastąpić też dżemem lub konfiturą

...