Nie wiem czy do końca chodziło o taki właśnie grzyb, ale znalazłam taki jak na poniższym zdjęciu. Jest to czarka szkarłatna.

Jest to grzyb z rodziny czarkowatych, gdzie zamiast typowego kapelusza jest coś na kształt czarki, miseczki, wgłębienia. Miseczka ta jest krwistoczerwona wewnątrz, a brzegi ma rzeczywiście nieco bledsze, podchodzące pod kolor beżowy. Kolor ten grzyb zawdzięcza barwnikom karotenoidowym m.in. beta-karotenowi, który występuje również w marchewce. Średnica miseczki wynosi około 2-5 cm. Czarka szkarłatna posiada trzonek, ale jest on niewielki, gdyż dorasta do 4 cm.
Grzyb ten rośnie w Polsce i do 2014 roku znajdował się pod ścisłą ochroną. W obecnym miesiącu może być on jeszcze niewielkich rozmiarów, gdyż rośnie do maja. Można go spotkać w lasach od grudnia do maja. Rośnie na podmokłych terenach, ale również na opadłych, spróchniałych gałązkach drzew.
Czarka szkarłatna to grzyb jadalny, ale o to należałoby spytać specjalistę. Podobno można jeść ją na surowo, ale również można ją marynować lub gotować i dodawać np. do sałatek.