pytanie zadane 6 lutego 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy
Lepsza będzie jak się ją usmaży czy ugotuje, a może upiecze?

1 odpowiedź

odpowiedź 6 lutego 2016 przez użytkownika

Każdy przygotowuje rybę na swój ulubiony sposób. Jedni wolą ją smażoną, inni duszoną, a jeszcze inni gotowaną. Jeśli chodzi o poszczególne sposoby na przygotowanie ryby to są to:

GOTOWANIE - dzięki niemu mięso zostaje soczyste i delikatne. Do gotowania najlepiej nadają się ryby chude np. dorsz.

GOTOWANIE NA PARZE - dzięki niemu mięso jest delikatne i ma bardziej wyrazisty smak, a zamiast wody do gotowania na parze można użyć bulion lub białe ****.

DUSZENIE - dzięki niemu ryba zachowuje więcej odżywczych właściwości. Do wody można również dodać odrobinę białego wina, co sprawi, że ryba będzie bardziej aromatyczna.

SMAŻENIE - do niego najczęściej używamy chrupkiej panierki lub mąki. Warto zapamiętać, by małe ryby smażyć w całości, a większe filetować lub pokroić w dzwonki. 

PIECZENIE - jest najzdrowszą forma przygotowania ryb, ale trzeba uważać by jej nie przesuszyć. W tym celu dobrze jest piec ryby w folii aluminiowej, a wcześniej namoczyć je w marynacie. 

...