pytanie zadane 22 marca 2020 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 22 marca 2020 przez użytkownika

Ciasto, które jest proste w przygotowaniu, można zrobić je z pomocą dzieci i które zachwyci wszystkich swoim kolorowym wyglądem. Babka ta sprawdzi się na co dzień jak i od święta. Jej wierzch po upieczeniu możecie polukrować lukrem, ale bez niego też jest pyszna i słodka. Tak wygląda po przekrojeniu, a poniżej podaję przepis na nią. Jeśli ktoś z Was miałby ochotę na ciasto w wersjo bardziej kawowej to polecam przepis na trójwarstwowe ciasto cappucino

trójkolorowa babka

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej,

- 1,5 szklanki cukru,

- 3/4 szklanki oleju,

- szklanka wody,

- 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia,

- kisiel - cytrynowy, truskawkowy,

- 2 łyżki kakao.

Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę, zaś żółtka ucieramy z cukrem. Następnie do utartych żółtek ciągle miksując dodajemy olej i wodę. Potem dodajemy jeszcze mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę i mieszamy już łopatką lub łyżką, a nie mikserem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na trzy części: do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej kisiel cytrynowy, a do trzecie kisiel truskawkowy i każdą porcję dokładnie mieszamy łyżkę. Ja dodałam kisiel żurawinowy i kolor czerwony po upieczeniu wyszedł bardzo blado.

surowe ciasto podzielone na trzy części

Następnie do wysmarowanej olejem formy wlewamy surowe ciasto. Najpierw kakaowe, potem cytrynowe i na końcu truskawkowe. Pieczemy je w temperaturze 180oC przez około 50-60 minut do suchego patyczka. 

babka kolorowa przed pieczeniem

Po upieczeniu babka wygląda tak:

upieczona babka w okrągłej formie

Mój piekarnik z jednej strony grzeje mocniej i dlatego babka nieco się spiekła z wierzchu. Jak widzicie porcje są na prawdę duże i ja przełożyłam jeszcze ciasto do mniejszej żaroodpornej foremki. Po przekrojeniu babka trójkolorowa wygląda tak:

trójkolorowa babka

pokrojona na plasterki kolorowa babka

...