seohost
pytanie zadane 24 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 24 stycznia 2016 przez użytkownika

Cukier różany można kupić w dobrych sklepach spożywczych lub cukierniach, ale można równie dobrze zrobić własny różany cukier lub po prostu cukier w różnych kolorach. Wystarczy przygotować:

- 3 g suchej róży jadalnej np. w płatkach,

- pół szklanki cukru np. trzcinowego.

Suchą różę jadalną trzeba rozdrobnić w moździerzu. Kupić ją można w herbaciarniach. Następnie należy wymieszać ją z cukrem i gotowe. Cukier różany można dodawać do deserów i innych słodkich wypieków. przez dodanie go deser uzyska nowego, niespodziewanego smaku i aromatu. Z róży tej można robić nie tylko cukier różany, ale również napoje różane czy konfiturę różaną. 

Różę jadalną znajdziemy też pod innymi nazwami jak m.in. róża pomarszczona, róża japońska czy róża fałdzistolistna. Choć pochodzi z Azji, bardzo dobrze przyjęła się w Polsce oraz całej Europie. Sama roślina może pełnić różne funkcje. Prócz zastosowania w kuchni, róża jadalna może też pełnić funkcję leczniczą czy ozdobną, gdzie wówczas ma również kwiaty różowe, białe, żółte lub czerwone. Ma ona piękne kwiaty w kolorze intensywnego różu i o intensywnym zapachu. owoce też są piękne, mają kształt kuli i czerwonawy kolor. 

róża jadalna

komentarz 15 czerwca 2020 przez użytkownika anonimowy
A nie lepiej dać cukier zwykły bialy? Lepiej by się zabarwił na różowo niż ten brązowy trzcinowy.
...