pytanie zadane 24 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 24 stycznia 2016 przez użytkownika

Do tradycyjnych wypieków jak babki i ciasta najlepsza będzie mąka pszenna z dodatkiem proszku do pieczenia. Ważne, aby przed dodaniem jej do ciasta przesiać ją przez sitko, wtedy ciasto będzie bardziej pulchne i lepiej wyrośnie. 

Mąkę pszenną, sama bez proszku, warto dodać do ciast kruchych, gdyż one nie wyrastają. 

Natomiast jeśli chcemy, by ciasto było bardziej treściwsze i cięższe zamieńmy mąkę pszenną mąką razową. 

Do wypieków dobra jest również mąka orkiszowa, żytnia oraz płatki owsianeMąką orkiszową zastępować można 1/3 maki pszennej, co poprawia strukturę ciasta drożdżowego i jest ono bardziej puszyste. Orkisz zawiera dużo glutenu w ziarnach. 

Mąka żytnia jest bardzo aromatyczna. Otręby można użyć do wypieku wilgotnego owocowego chleba za zakwasie. Natomiast jeśli chodzi o płatki owsiane to mamy ich wiele rodzajów (grube, drobne i błyskawiczne) i każde z nich nadają się do wypieku np. makaroników. Można jeszcze z nich zrobić ciasteczka owsiane. Poza tym owies jest najcenniejszym i najlżej strawnym zbożem. 

...