seohost
pytanie zadane 24 stycznia 2016 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 24 stycznia 2016 przez użytkownika

Do tradycyjnych wypieków jak babki i ciasta najlepsza będzie mąka pszenna z dodatkiem proszku do pieczenia. Ważne, aby przed dodaniem jej do ciasta przesiać ją przez sitko, wtedy ciasto będzie bardziej pulchne i lepiej wyrośnie. 

Mąkę pszenną, sama bez proszku, warto dodać do ciast kruchych, gdyż one nie wyrastają. 

Natomiast jeśli chcemy, by ciasto było bardziej treściwsze i cięższe zamieńmy mąkę pszenną mąką razową. 

Do wypieków dobra jest również mąka orkiszowa, żytnia oraz płatki owsianeMąką orkiszową zastępować można 1/3 maki pszennej, co poprawia strukturę ciasta drożdżowego i jest ono bardziej puszyste. Orkisz zawiera dużo glutenu w ziarnach. 

Mąka żytnia jest bardzo aromatyczna. Otręby można użyć do wypieku wilgotnego owocowego chleba za zakwasie. Natomiast jeśli chodzi o płatki owsiane to mamy ich wiele rodzajów (grube, drobne i błyskawiczne) i każde z nich nadają się do wypieku np. makaroników. Można jeszcze z nich zrobić ciasteczka owsiane. Poza tym owies jest najcenniejszym i najlżej strawnym zbożem. 

komentarz 23 czerwca 2020 przez użytkownika anonimowy
Trochę sporo odmian tych mąk. Można się pogubic która mąkę do którego rodzaju cist najlepiej użyć. Mogłaby być tylko jedna przejmą i życie byłoby latwiejsze.
...