seohost
pytanie zadane 15 lutego 2020 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 16 lutego 2020 przez użytkownika

Owoce i warzyw lubimy jeść gdy są świeże, bo wówczas są też smaczne i dostarczają nam niezbędnych właściwości odżywczych. Natomiast, by cieszyć się ich smakiem jak najdłużej, trzeba o nie odpowiednio dbać. 

Niektóre warzywa i owoce, by były dłużej świeże, można przechowywać w lodówce. Nie należy ich myć wcześniej, a dopiero przed spożyciem. Do takich owoców należą m.in.:
- maliny,
- poziomki,
- jagody,
- porzeczki,
- borówki,
- wiśnie,
- cytrusy, ale te akurat wcześniej umyj i osusz, wówczas zachowają świeżość nawet do 10 dni.

Zioła i przyprawy świeże, takie jak koperek, szczypiorek, natka pietruszki, liście szpinaku czy sałaty należy zwinąć w ręcznik papierowy, spryskać zimną wodą i dopiero schować do lodówki. 

Warzywa takie jak np.:
- fasolkę szparagową i groszek cukrowy, najlepiej jest włożyć do szklanego pojemnika wyłożonego ręcznikiem papierowym

- brokuł i kalafior wkładamy do lodówki, ale najpierw usuwamy grube liście i łodygę. 

zielony groszek

Inne warzywa i owoce nie powinny znajdować się w lodówce. Takie warzywa jak ziemniaki, cebula, marchewka, jabłka i gruszki trzymamy w temperaturze pokojowej w koszyku, skrzynce, kartonie. 

Jeśli chodzi o pomidory, paprykę i ogórki to najlepiej im będzie w koszyku, albo gdy luźno położymy je na parapecie. Przy pomidorach trzeba pamiętać, by kłaść je szypułką do dołu. Cukinie i kabaczki owijamy ściereczką wcześniej zwilżoną i kładziemy w ciemnym miejscu. Najpopularniejsze owoce w naszych domach, czyli banany dobrze jest rozdzielić i ogonki każdego z nich owinąć folię aluminiową. 


Jest jeszcze kilka zasad, o których trzeba pamiętać przy przechowywaniu owoców i warzyw. Oto one:

- Ziemniaki włóż do skrzynki razem z jabłkami, a wówczas ziemniaki nie będą kiełkować. Ziemniaki, które kiełkują (jak i inne kiełkujące warzywa) nie nadają się już do spożycia!

- Owoce takie jak banany, morele, brzoskwinie, melony, jabłka, gruszki, śliwki, mango wydzielają dużo etylenu i przez to mogą się szybciej psuć i gnić. Dlatego nie należy kłaść tych owoców blisko: arbuzów, bakłażanów, dyni i brokułów. 

- Warzywa i owoce nie lubią, gdy chowa się je do foliowych torebek i plastikowych pojemników. Wówczas nie mają tak dużo powietrza i mogą pleśnieć dużo szybciej. 

...