seohost
pytanie zadane 15 stycznia 2020 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 15 stycznia 2020 przez użytkownika

Ciasto marchewkowe, na które mam przepis od lat i od je piekę, już mi się nieco znudził, więc postanowiłam je trochę urozmaicić. W tym celu wzięłam się za wyszukiwanie ciekawych przepisów na marchewkowe ciasta i znalazłam takie z dodatkiem cynamonu, miodu i kokosa. Za dwoma pierwszymi dodatkami nie za bardzo przepadam, ale kokosy uwielbiam. Zmieniłam więc przepis pod siebie i oto podaję Wam go poniżej.

Składniki:

- łyżeczka proszku do pieczenia,

- łyżeczka sody oczyszczonej,

- 2 szklanki mąki pszennej,

- szklanka wiórków kokosowych,

- 2 szklanki startej marchewki,

- szklanka cukru,

- 3 jajka,

- 3/4 szklanki oleju,

- 1/4 szklanki mleka.

Wykonanie:

Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia i sodę, przesiewam przez sitko i dokładnie mieszam. W oddzielnej misce miksuję na puszystą masę jajka z cukrem. Miksując dolewam olej i mleko. Następnie dodaję mieszankę z mąką, wiórki i startą marchewkę. Całość mieszam. 

starta marchewka i wiórki kokosowe w masie na ciasto

Masę przelewam do blaszki wyłożonej papierem i wstawiam do nagrzanego do 180oC piekarnika. Piekę bez termoobiegu przez około godzinę do suchego patyczka. 

surowe ciasto marchewkowo-kokosowe w blaszce

Ciasto marchewkowo-kokosowe po godzinie spędzonej w piekarniku pięknie pachnie, ślicznie wygląda i obłędnie smakuje. Wielbiciele kokosa na pewno się zachwycą. Po ostygnięciu ciasto z wierzchu możecie polać lukrem i udekorować w dowolny sposób. Ja nie zdążyłam tego zrobić, bo zaraz po ostygnięciu ciasto zostało zjedzone. Zdążyłam natomiast uchwycić kawałek ciasta i zrobić zdjęcie, żeby pokazać Wam jak wygląda ono w przekroju.

ciasto marchewkowo-kokosowe

...