Dziś zaprezentuję Wam przepis na szybkie i zdrowe owsiane batoniki z bakaliami, których nie trzeba nawet piec. Wystarczą Wam więc podane niżej składniki i patelnia. Szybko, łatwo i przyjemnie. A więc zaczynamy.
Przygotuj:
- szklankę płatków owsianych,
- pół szklanki ulubionych bakalii,
- 2 łyżki miodu,
- łyżka cukru,
- 30 g masła.
Wykonanie:
Rozgrzewamy patelnię suchą i dodajemy na nią płatki owsiane oraz bakalie. Mieszamy całość i prażymy do lekkiego zarumienienia płatków.

Następnie zdejmujemy podprażone płatki z bakaliami i przesypujemy je do miski. teraz na patelnię kładziemy masło, miód i cukier i rozpuszczamy całość podgrzewając ją około 6 minut. Cukier musi się rozpuścić, a cała masa lekko zbrązowieć.

Po uzyskaniu jednolitej masy wlewamy ją do miski z bakaliami. Całość szybko mieszamy i przekładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatamy całość i zostawiamy do ostygnięcia.


Po około 30 - 40 minutach kroimy na mniejsze kawałki, by przypominały batoniki.

Każdy z owsianych batoników można zawinąć w arkusz papieru do pieczenia lub śniadaniowego i zabrać jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

Jeśli batoniki będą się Wam rozlatywać po ich zrobieniu i wystudzeniu, to znak, że dodaliście za mało miodu. Natomiast nie ma się co martwić, bo możecie je pokruszyć i dodać do jogurtu jako granola.
Polecam również owsiane ciasteczka z bakaliami, które również można wykonać w prosty i szybki sposób.