pytanie zadane 21 listopada 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 21 listopada 2019 przez użytkownika

Granola jest mieszanką zbóż, nasion, suszonych owoców, miodu, które są pieczone do uzyskania chrupkości

Taka domowa granola może być potem wykorzystywana jako dodatek do jogurtu, serka lub robiona w formie zdrowego batonika. W sklepach można kupić gotowe granole, ale warto przed zakupem sprawdzać ich skład, gdyż potrafią one zawierać bardzo dużo cukrów i niezdrowych tłuszczy. 

Przygotowując granolę w domu możemy użyć dowolnego rodzaju:

- zbóż - płatki owsiane, płatki kukurydziane, płatki ryżowe itp. 

- ziaren - pestki dyni, pestki słonecznika, wiórki kokosowe itp.

- suszonych owoców - żurawina, rodzynki, morele, jagoda goji itp.

- orzechów - laskowe, nerkowca, pistacje, włoskie itp. 

- porcja tłuszczu - najlepiej olej kokosowy

- porcja cukru - miód, sok ananasowy, sok jabłkowy.

Przepis na domową granolę:

- szklanka płatków owsianych,
- pół szklanki soku owocowego lub 2-3 łyżki miodu,
- łyżka orzechów lub ziaren (lub jednego i drugiego),
- łyżka suszonych owoców,
- łyżka oleju kokosowego,
- łyżeczka dowolnych przypraw np. kardamonu lub kakao. 

Całość mieszamy dokładnie ze sobą i równomiernie wykładamy na blasze. Pieczemy w nagrzanym do 160oC piekarniku przez 30 minut. Należy pamiętać, by od czasu do czasu całość przemieszać. Pieczemy do momentu, gdy granola będzie złocista. 

...