Granola jest mieszanką zbóż, nasion, suszonych owoców, miodu, które są pieczone do uzyskania chrupkości.
Taka domowa granola może być potem wykorzystywana jako dodatek do jogurtu, serka lub robiona w formie zdrowego batonika. W sklepach można kupić gotowe granole, ale warto przed zakupem sprawdzać ich skład, gdyż potrafią one zawierać bardzo dużo cukrów i niezdrowych tłuszczy.
Przygotowując granolę w domu możemy użyć dowolnego rodzaju:
- zbóż - płatki owsiane, płatki kukurydziane, płatki ryżowe itp.
- ziaren - pestki dyni, pestki słonecznika, wiórki kokosowe itp.
- suszonych owoców - żurawina, rodzynki, morele, jagoda goji itp.
- orzechów - laskowe, nerkowca, pistacje, włoskie itp.
- porcja tłuszczu - najlepiej olej kokosowy
- porcja cukru - miód, sok ananasowy, sok jabłkowy.
Przepis na domową granolę:
- szklanka płatków owsianych,
- pół szklanki soku owocowego lub 2-3 łyżki miodu,
- łyżka orzechów lub ziaren (lub jednego i drugiego),
- łyżka suszonych owoców,
- łyżka oleju kokosowego,
- łyżeczka dowolnych przypraw np. kardamonu lub kakao.
Całość mieszamy dokładnie ze sobą i równomiernie wykładamy na blasze. Pieczemy w nagrzanym do 160oC piekarniku przez 30 minut. Należy pamiętać, by od czasu do czasu całość przemieszać. Pieczemy do momentu, gdy granola będzie złocista.