pytanie zadane 29 października 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 29 października 2019 przez użytkownika

Andruty bywają często mylone lub ich nazwa jest używana zamiennie z piszingerem, który jest przekładany masą czekoladową, zaś andruty nie posiadają pierwotnie żadnej masy. 

Andrutami to cieniutkie i bardzo kruche okrągłe wafle. Na andruty mówi się też oblaty (nazwa od słowa opłatki, gdyż są do nich podobne) i takie nazwy możemy spotkać w sklepach. Oryginalne andruty to andruty kaliskie, które wypiekano w Kaliszu już na początku XIX wieku, zaś oryginalne oblaty to oblaty śląskie. 

Andruty kaliskie są wypiekane ręcznie, więc każdy wafel jest inny, choć może się wydawać, że wyglądają tak samo. Receptura andrutów nie zmieniła się jednak przez lata. Poniżej podaję przepis na andruty, jeśli ktoś by chciał spróbować zrobić je samodzielnie w domu.

Składniki:

- 0,5 szklanki mąki,

- 0,5 szklanki cukru pudru,

- szklanka mleka,

- jajko,

- łyżka oleju.

Wykonanie:

Mąkę cukier i mleko połączyć ze sobą. Następnie dodać do nich jajko i olej i całość zmiksować. Powstałą masę należy wylewać na waflownicę lub formę do pieczenia andrutów porcjami i piec na złoty kolor. 

...