pytanie zadane 18 października 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 18 października 2019 przez użytkownika

Polska złota jesień bogata jest w nasze krajowe owoce: jabłka, gruszki, śliwki, winogrona. Warto je właśnie teraz wykorzystać, gdyż zawierają one dużo witamin, które niezbędne są nam teraz przed zimowym sezonem. Dziś wykorzystam jabłka, żeby zrobić z nich pyszny i szybki deser dla całej rodziny. 

Składniki:

- 4-5 jabłek,

- 3 łyżki cukru,

- 4 łyżki masła,

- 2 łyżki cukru pudru,

- 6 łyżek mąki. 

Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Następnie posypujemy je cukrem.

krojenie jabłek w kostkę

posypywanie jabłek cukrem

Teraz pora na zrobienie kruszonki do nich. W tym celu do nowej miski wsypujemy mąkę, cukier puder i masło. Całość rozgniatamy w dłoniach do momentu połączenia się wszystkich składników. Potem możemy zetrzeć utworzoną masę na tarce o grubych oczkach lub po prostu odrywać kawałki kruszonki i sypać ją na wcześniej wymieszane jabłka z cukrem. 

mąka na kruszonkę do ciasta

jabłka pod kruszonką przed pieczeniem

Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika do 180oC na około 30 minut. A tak prezentują się jabłka pod kruszonką po upieczeniu.

upieczone jabłka pod kruszonką

Porcję przekładamy do mniejszej salaterki. Myślę, że jabłka pod kruszonką świetnie by pasowały do zimnych lodów z bitą śmietaną. Ciasto można upiec na blasze, ale też w malutkich porcjowanych foremkach. 

jabłka z kruszonką szybki deser

...