Polska złota jesień bogata jest w nasze krajowe owoce: jabłka, gruszki, śliwki, winogrona. Warto je właśnie teraz wykorzystać, gdyż zawierają one dużo witamin, które niezbędne są nam teraz przed zimowym sezonem. Dziś wykorzystam jabłka, żeby zrobić z nich pyszny i szybki deser dla całej rodziny.
Składniki:
- 4-5 jabłek,
- 3 łyżki cukru,
- 4 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 6 łyżek mąki.
Wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Następnie posypujemy je cukrem.


Teraz pora na zrobienie kruszonki do nich. W tym celu do nowej miski wsypujemy mąkę, cukier puder i masło. Całość rozgniatamy w dłoniach do momentu połączenia się wszystkich składników. Potem możemy zetrzeć utworzoną masę na tarce o grubych oczkach lub po prostu odrywać kawałki kruszonki i sypać ją na wcześniej wymieszane jabłka z cukrem.


Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika do 180oC na około 30 minut. A tak prezentują się jabłka pod kruszonką po upieczeniu.

Porcję przekładamy do mniejszej salaterki. Myślę, że jabłka pod kruszonką świetnie by pasowały do zimnych lodów z bitą śmietaną. Ciasto można upiec na blasze, ale też w malutkich porcjowanych foremkach.
