Sezon na śliwki w pełni, więc to najlepsza pora, żeby wykorzystać je na kilka sposób. Jednym z nich jest pyszne śliwkowe ciasto, które jest bardzo proste do wykonania, nie zajmuje dużo czasu i zawsze wychodzi. Na jego bazie możecie zrobić ciasto z dowolnymi owocami i zamiast śliwek użyć np. malin, truskawek, agrestu, gruszek czy jabłek. Użyjcie takich owoców jakie lubicie.
Składniki:
- około pół kg śliwek,
- 3 jajka,
- pół szklanki cukru,
- 1 i 1/3 szklanki mąki,
- budyń waniliowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 kostki margaryny.
Wykonanie:
Jajka całe miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do niej przesypujemy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Całość miksujemy. Masło rozpuszczamy w mikrofali lub w garnuszku na kuchence. Płynne dodajemy do masy cienkim strumieniem, cały czas miksując. Tak przygotowaną masę wlewamy na blaszkę.

Śliwki myjemy, płuczemy, a następnie kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Śliwki układamy na cieście.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180oC i pieczemy około 30-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wygląda tak:

