pytanie zadane 6 września 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 6 września 2019 przez użytkownika

Sezon na śliwki w pełni, więc to najlepsza pora, żeby wykorzystać je na kilka sposób. Jednym z nich jest pyszne śliwkowe ciasto, które jest bardzo proste do wykonania, nie zajmuje dużo czasu i zawsze wychodzi. Na jego bazie możecie zrobić ciasto z dowolnymi owocami i zamiast śliwek użyć np. malin, truskawek, agrestu, gruszek czy jabłek. Użyjcie takich owoców jakie lubicie. 

Składniki:

- około pół kg śliwek,

- 3 jajka,

- pół szklanki cukru,

- 1 i 1/3 szklanki mąki,

- budyń waniliowy,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 3/4 kostki margaryny.

Wykonanie:

Jajka całe miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do niej przesypujemy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Całość miksujemy. Masło rozpuszczamy w mikrofali lub w garnuszku na kuchence. Płynne dodajemy do masy cienkim strumieniem, cały czas miksując. Tak przygotowaną masę wlewamy na blaszkę.

baza do ciasta na budyniu i śliwki

Śliwki myjemy, płuczemy, a następnie kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Śliwki układamy na cieście. 

ciasto ze śliwkami węgierkami

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180oC i pieczemy około 30-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wygląda tak:

ciasto budyniowe ze śliwkami

śliwkowe ciasto z budyniem

...