pytanie zadane 3 września 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 3 września 2019 przez użytkownika

Jajecznica to chyba najczęstsza rzecz robiona na śniadanie. Robi się ją szybko, prosto i jest pełnowartościowym śniadaniem. Standardową jajecznicę z cebulką, można jednak nieco zmodyfikować, by nie stała się nudnym śniadaniem. Zamiast jeść ją z bułką, można jeść ją w bułce. Zobaczcie jak ją przygotować. 

Składniki:

- dwie średnie bagietki,

- 5 jaj,

- szczypiorek,

- szynka,

- sól i pieprz,

- cebulka (opcjonalnie). 

Wykonanie:

Jeśli używasz do przepisu cebulkę, to pokrój ją najpierw drobno i podsmaż. Jajka rozbij, dodaj sól, pieprz i rozmieszaj wszystko. Szynkę pokrój w kosteczkę i dodaj do jajek. Całość usmaż jak zwykłą jajecznicę. 

jajecznica z szynką

Teraz odcinamy górę od bagietek i wyjmujemy miąższ ze środka. Środek bagietek smarujemy masłem. 

bagietka posmarowana masłem

Teraz nakładamy jajecznicę do środka wydrążonej bagietki, a na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego. 

jajecznica w bagietce przepis

jajecznica z szynką w bagietce

komentarz 11 września 2019 przez użytkownika anonimowy
Jak sie tak patrzy to by sie z przyjemnoscia zjadlo. Mniam :) ja robilam sobie podobnie, ale po prostu nakladalam jajecznice na zwykle bulki poznanskie. Tez swietnie to smakowalo :)
...