Mleko owsiane obecnie jest "bardzo modne", podobnie zresztą jak inne roślinne mleka (sojowe, migdałowe czy konopne). Można je znaleźć już nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością czy sklepach eko, ale w większych marketach również. Takie gotowe mleko natomiast potrafi kosztować 6-12 zł za litr. Jest to nie mała suma, jeśli stosować będziemy takie mleko codziennie czy to do kawy, płatków czy innych wypieków. Warto też wiedzieć, że takie mleko można zrobić samodzielnie w domu i jest ono łatwe w wykonaniu.
Przepis na mleko owsiane jest następujący. Potrzebować będziemy:
- 100 g płatków owsianych (całych lub zmielonych),
- 0,75 l przegotowanej, gorącej wody.
Wykonanie:
Płatki zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na 30-40 minut.

Po tym czasie przelewamy zawartość miski przez gęste, drobne sitko lub gazę. Powstały płyn, czyli mleko owsiane przelewamy do słoika, a płatki możemy wykorzystać jako baza do owsianki.


Tak przygotowane mleko owsiane możemy przechowywać w lodówce do 3 dni. Pamiętać trzeba, aby przed każdym użyciem, wstrząsnąć je, gdyż warstwy mogą się oddzielać. Oddzielanie jest naturalnym zjawiskiem.
